Det var 2018 som olyckan var framme på Wavin i Kjula utanför Eskilstuna. En anställd arbetade med att såga av rör i en bandsåg, när röret plötsligt fastnade. Den anställda försökte få loss röret utan att stanna maskinen och fastnade då med tummen i maskinens rörliga delar. Följden blev att fingertoppen kapades av.
Händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket som ett olycksfall. En polisutredning om arbetsmiljöbrott tog vid och först nu, fem år senare, har Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål utfärdat ett strafföreläggande där Wavin åläggs en företagsbot. Företaget har enligt föreläggandet inte gjort vad som krävts för att förebygga olyckan. De har inte gjort en tillräckligt noggrann riskbedömning och därför har riskerna med arbetssättet som användes inte uppmärksammats. Man har därmed heller inte vidtagit några åtgärder för att höja säkerheten. Det fanns heller inga skriftliga instruktioner för hur man skulle agera om rör fastnade i sågen. Dessutom fanns inget nödstopp som kunde nås från olycksplatsen och heller inga skydd för de rörliga delarna på maskinen.
Summan på företagsboten är 120 000 kronor, men hade kunnat vara ännu högre. "Beloppet har jämkats med hänsyn till att handläggningstiden varit för lång" står det i strafföreläggandet.
– Det är ledsamt att en så enkel grej skulle ta så lång tid, säger kammaråklagare Bengt Svensson som utfärdat strafföreläggandet.
Han säger att det är polisen som orsakat dröjsmålet.
– Det har inte funnits någon anledning för polisen att ligga på det så länge, enligt min mening. De som utsetts till utredare har inte jobbat med ärendet när de ska göra det. Har man ett svårt ärende får det ta längre tid, men det här var ganska enkelt så det borde ha varit klart för länge sedan.
Enligt Bengt Svensson har Wavin medgett att de begått fel och accepterat boten.
– Det är bara om de erkänner och är villiga att betala som jag kan utfärda ett strafföreläggande. Annars hade jag behövt åtala och ta det i tingsrätten i stället.
Tidningen har sökt Wavin som inte återkommit.