Chilifermenterade bönor och marmelad med björnbär och whiskey från Hven. Där har ni de sörmländska delikatesserna som föll juryn rejält i smaken när SM i mathantverk avgjordes under den gångna veckan i Östersund. Och som gjort producenten från Eskilstuna mäkta stolt.
– Jag är fortfarande lite chockad och darrig i hela kroppen över att det gick så bra. När jag åkte upp till tävlingen lämnade jag in mina produkter enbart med tanken att få goda råd om välkommen produktutveckling av den mycket kunniga juryn.
Hem från arrangemanget kommer alltså Eskilstuna Matkulturs Karin Liljegren med inte en utan två guldmedaljer. Och på tomten intill sin lilla gårdsbod preppar hon under fredagsförmiddagen för ett litet segerkalas, där vänner, grannar och gratulanter bjuds på kaffe och korv, och de prisade delikatesserna förstås. Nu i burkar med guldetikett.
– Ja, nu måste man ju passa på att fira! Jag vill gärna se det här som starten på ett samtal kring hur vi alla bäst förvaltar kunskaperna kring mathantverk.
Det tävlades i en lång rad klasser, där maxpoängen från juryn var 20. Karin deltog i sex klasser med olika typer av produkter. I klassen "kryddad marmelad" vann hon med sin produkt gjord av björnbär och whiskey, som fick hela 19,4 poäng. "En rolig och rökig vuxenmarmelad! Välbalanserad – fräsch och djup på samma gång. Varje bär är som en egen liten marmeladburk", tyckte juryn.
Och bland alla "mjölksyrade grönsaker" knep hon guldmedaljen med sina chlifermenterade bönor som fick 16,5 poäng och utlåtandet: "En ljuvlig syrning där man verkligen har lyckats att förädla bönan till fulländning. Vilka fantastiska aromer, det doftar och smakar sommar!"
Mat har legat Karin Liljegren varmt om hjärtat länge och inte minst värnar hon om de gedigna gamla hantverkskunskaperna. Som hon tycker tas för givna i dag och glöms bort lätt. Själv är hon uppvuxen med mormors och mammas självhushållningsfilosofi.
– När jag mitt under pandemin sa upp mig från mitt jobb inom Eskilstuna kommun för att våga satsa på att arbeta med något som gör mig glad, så insåg jag snart att det var ju detta jag ville göra. Pressgurka i glasburk – finns det nåt vackrare? Och att skära itu ett rödkålshuvud är magiskt. Sen upptäckte jag rätt snart att jag dessutom faktiskt är riktigt bra på det här själv.
Och det har Karin Liljegren nu två guldglänsande bevis för.