Kartläggning: Här brinner bilarna i Eskilstuna

En sommarmånad timmarna kring midnatt. Då är det störst risk att en bil sätts i brand i Eskilstuna. Det visar vår genomgång av statistiken över fordonsbränderna i Eskilstuna. Och det finns tre områden som sticker ut.

Den här bilden träder fram om man placerar fordonsbränderna på kartan. Kluster syns i Årby, Fröslunda och Skiftinge.

Den här bilden träder fram om man placerar fordonsbränderna på kartan. Kluster syns i Årby, Fröslunda och Skiftinge.

Foto: Lisa Hölne/Google maps

Eskilstuna2021-10-10 08:03

88 fordon har brunnit i Eskilstuna hittills i år. En siffra som ligger i linje med hur det sett ut de senaste tre åren.

– Det är något som vi är ganska vana vid att hantera nu. Vi har ett par bilbränder i veckan och har haft det i många år nu. En normal bilbrand är inga konstigheter. 

Det säger Christian Joelsson som är styrkeledare vid räddningstjänsten i Eskilstuna.

– Vi har inte sett någon dramatisk förändring åt något håll. Det som har hänt är att vi har fått lite mer elbilar som har brunnit och det ger en lite annan problematik. Elbilar och även gasfordon kan ställa till det. Elbilar går nästan inte att släcka, det blir en så kallad termisk rusning i batteriet, och då får du inte släckt på det utan det kommer bara att återantända oavsett hur mycket vatten du spolar.

En elbilsbrand som finns med i statistiken för i år är den uppmärksammade branden där fotbollsspelaren Sebastian Larssons laddhybrid stod i lågor och där det gick ut ett VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, på grund av den kraftiga, giftiga röken.

Men den typen av bränder än ovanliga, sett till statistiken. De allra flesta bilbränder sker på parkeringar nattetid. Och fordonen som brinner är då främst vanliga personbilar.

– Vi åker dit och försöker släcka. Sedan är det miljöaspekten där som kan vara lite lurig, att få kontroll över var släckvattnet tar vägen och om det rinner ut i dagvattenbrunnar. Sånt kan vara lite svårt att få bukt på snabbt, säger Christian Joelsson.

– Att släcka ner en bil med vanlig förbränningsmotor är inga större konstigheter. Normalt sett är det en bil som brinner och det kan bli lite skador på grannbilarna. Vid långa framkörningstider kan det även bli så att det tar sig i intilliggande bilar men oftast hinner vi begränsa.

undefined
Kring midnatt och fram på småtimmarna. Det är tidpunkten på dygnet då flest fordonsbränder sker.

Är det nya eller äldre bilar som brinner?

– Det har jag ingen statistik på men spontant så skulle jag säga att det är väldigt blandat.

Ni som är där först av alla, ser ni hur de gjort för att tända på bilarna?

– Det vanligaste är att man har slagit sönder en ruta och kastat in något brinnande föremål, eventuellt förstärkt med någon brandfarlig vätska som man sprutat in. Då har det snabbt fått fäste inne i kupén, sedan går det jäkligt fort.

undefined
219 personbilar brann i Eskilstuna mellan 2019 och fram till sista september 2021. Vi har inte viktat siffrorna efter hur vanligt ett fordonsslag är.

Ser ni någon röd tråd när det gäller bilbränder?

– Rent spekulationsmässigt så är majoriteten anlagda helt klart, det är tydligt. Sedan vet vi har vissa områden är mer utsatta än andra. Det är platser där vi kanske har lite mer kriminalitet överlag.

Kartan över var bilbränderna skett de senaste tre åren visar tydliga kluster med tre områden som är extra utsatta. Det är Årby, Fröslunda och Skiftinge.

Johan Karlsson är förundersökningsledare vid lokalpolisområde Eskilstuna.

– Gällande koncentrationen av bränder till nämnda områden så tror jag att förklaringen till viss del är den stora ansamlingen av bilar i dessa områden. Stora centraparkeringar långt från bostadshusen som delvis är dåligt upplysta gör det till väldigt tacksamma platser att tända eld på bilar på. Dessutom får jag känslan av att det, i vart fall på Årbys parkering, ibland står bilar som känns övergivna och ”inbjuder” till skadegörelse, säger han.

När han tittar på siffrorna över antalet bilbränder de senaste åren är det ett jämnt inflöde han ser.

– Det är inga skräcksiffror för oss på något vis. 2017 var det en topp. Då gjorde man en riktad insats och sedan dess är det siffror som är jämna och inte något som sticker ut.

Inte något som sticker ut är en sanning med modifikation. Alla Eskilstunabor minns natten den 16 maj i år då ett stort antal bilar stacks i brand med bara minuters mellanrum.

– Det är ett ärende som jag har och en förundersökning som fortfarande lever. Detta skedde av någon anledning som vi faktiskt inte vet. Vi kan gissa och det har spekulerats, givetvis var det någon faktor som triggade igång det. Men förutom det så är det ett jämnt flöde av bilbränder, säger Johan Karlsson.

undefined
Årets brandattacker, som skedde den 16 maj, påverkar statistiken över vilken månad då flest bilbränder sker.

Brandattackerna i maj syns även i statistiken. Augusti har tidigare varit den bilbrandtätaste månaden. I år har det skiftat till maj.

– Det var något som verkligen var en särskild topp.

Annars har bilbränderna har blivit vardag för både räddningstjänst och polis. 

– Det skulle vara intressant att se om Eskilstuna sticker ut om man jämför med andra jämförbara kommuner. Det är lätt att man blir hemmablind, säger Johan Karlsson.

Bränderna i siffror

2019

Totalt 69 larm under året.

88 fordon brann fördelat på 79 personbilar, en husbil, fyra lätta lastbilar, två bussar och två mopeder.

2020

Totalt 59 larm under året.

80 fordon brann fördelat på 67 personbilar, sex lätta lastbilar och sju mopeder.

2021

Totalt 62 larm fram till den 30 september. 14 av dessa skedde den 16 maj när de omskrivna brandattackerna ägde rum.

88 fordon har brunnit fördelat på 73 personbilar, tre husbilar, tre lätta lastbilar och nio mopeder.

Källa: Räddningstjänsten Eskilstuna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!