Öppet rattsurfande utanför grundskola

2018 blev det olagligt att hålla i mobilen samtidigt som man kör bil. Trots det fortsätter många bilister att rattsurfa, visar tidningens kartläggning. "Ett par sekunder med fokus på skärmen gör att du helt tappar uppmärksamheten och det är att likställa med att köra berusad", säger trafikpolisen Peter Henriksson.

Peter Henriksson, chef för trafikenheten Eskilstuna, ertappar dagligen bilförare som rattsurfar. "Det är tyvärr ett fenomen som ökar – trots att det är olagligt sedan flera år".

Peter Henriksson, chef för trafikenheten Eskilstuna, ertappar dagligen bilförare som rattsurfar. "Det är tyvärr ett fenomen som ökar – trots att det är olagligt sedan flera år".

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2024-09-09 06:10

2022 undersökte M Sverige, tidigare Motormännen, hur många som använder mobiltelefonen under färd utan handsfree.

Mätningarna byggde på nära 18 000 observationer på 15 orter runtom i landet. Bland bilisterna sågs 4,5 procent rattsurfa, medan mer än var sjunde lastbilschaufför höll mobilen i handen under färd.

undefined
Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen när du kör ett motordrivet fordon om du håller den i handen.

När Eskilstuna-Kuriren under ställde sig vid övergångsstället intill Lundbyskolan och synade trafiken på intilliggande Västeråsvägen såg det värre ut än så. Av 100 förbipasserande bilar sågs tolv bilförare tydligt ägna sig åt mobiltelefonen. Två taxibilar stack ut genom att chaufförerna ogenerat pratade med luren tryckt mot örat.

undefined
Av 100 bilar som passerade Lundbyskolan på Västeråsvägen i torsdags strax innan klockan 16 syntes tolv förare tydligt ägna sig åt sin mobiltelefon.

– Det är inte okej någonstans och synnerligen olämpligt utanför en skola. Det här är något vi tar på allvar och enda sättet att få bukt med problemet är att beivra det ännu skarpare, säger Peter Henriksson som är chef för polisens trafikenhet i Eskilstuna och fortsätter:

– Mobiltelefonen 2024 är helt central för väldigt många människor – även när de sitter bakom ratten i en bil. Det pratas, fipplas, kollas bilder på barnbarn och loggas in på Bank-id för att handla något. Det är inte okej under bilkörning och direkt livsfarligt, säger Peter Henriksson.

undefined
Peter Henriksson, chef för trafikenheten Eskilstuna, ertappar dagligen bilförare som rattsurfar. "Det är tyvärr ett fenomen som ökar – trots att det är olagligt sedan flera år".

Han och kollegorna bötfäller dagligen bilförare som inte kan avstå mobilen under färd och många är dessutom omedvetna om att de just har luren tryckt mot örat när de blir invinkade till vägkanten.

– Det är ofta vid kontroll av hastighet eller nykterhet som flera åker fast för rattsurfning. Vi stoppar och bötfäller bara om vi är hundra procent säkra och de allra flesta medger fel utan större diskussion. Men visst, somliga nekar och då blir det ett ärende med rubricering vårdslöshet i trafik som får hanteras i tingsrätten. Jag har hittills inte varit med om ett sådan fall där den åtalade friats.

undefined
Under 2022 bötfälldes 15 221 personer för rattsurfning. Det var en minskning jämfört med året innan då 18 158 åkte fast.

Under 2022 bötfälldes 15 221 personer för rattsurf. Det var en minskning jämfört med året innan då 18 158 rattsurfare åkte fast. Sedan förbudet trädde i kraft 2018 har över 55 000 personer lagförts för att ha använt mobiltelefon i trafiken. Ändå är rattsurfandet fortfarande vanligt i trafiken.

– De tycks råda en uppfattning att det inte är speciellt kriminellt att prata i mobilen med sin dotter under bilkörning – och det är det inte så länge samtalet sker handsfree, säger Peter Henriksson.

undefined
Många som bötfälls för rattsurfning gör det i samband med att polisen kontrollerar hastighet och nykterhet.
undefined
Polisen i Eskilstuna bötfäller rattsurfare dagligen.

Siffror från Transportstyrelsen visar att upphinnandeolyckor, där den distraherade föraren kört in i en annan bil framför, utgör majoriteten av alla olyckstillfällen kopplade till rattsurfning.

– Vi har flera case i nutid med just den olycksorsaken. Det är så tydligt att vållande förare haft sin uppmärksamhet på mobilskärmen och missat en – inte sällan stillastående – bilkö framför sig. När sådana olyckor orsakas av tunga fordon blir det i bästa fall bara skrot av bilen framför, säger Peter Henriksson och fortsätter:

– Genom att sitta och prata eller surfa med mobilen så brister du ofrånkomligt i uppmärksamhet. På ett par sekunder tappar du kontroll på din omgivning.

– Om det sker i stadsmiljö är risken stor att du kör på barn, cyklister eller andra bilister och du har tur om det stannar vid sakskador. Gör du samma sak ute på E20 slutar det ofta värre än så och då kan vara det sista du gör. 

Rattsurfning

Från och med den 1 februari 2018 är det förbjudet att använda mobilen när du kör ett motordrivet fordon om du håller den i handen. Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning. 

Att hålla mobilen i handen medan man kör blev förbjudet 2018 och kan ge böter på 1 500 kronor och göra att du blir av med körkortet.

Men om körningen påverkas på ett farligt sätt – till exempel att bilen vinglar fram och tillbaka för att föraren suttit och fipplat med mobilen – kan det ge värre påföljder där bilföraren åtalas för vårdslöshet i trafik.

Om du kör i 40 kilometer i timmen och tittar ned på telefonen i två sekunder hinner du rulla 22 meter utan kontroll.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!