Tidigare i veckan skrev vi om ukrainarna Serhii Rubar och Andrii Lev, som arbetat för en underleverantör på byggnationen av Senior Materials nya fabrik i Svista utan att få betalt. De båda deltog under tisdagen i en facklig protestaktion inne på byggområdet tillsammans med fyra andra migrationsarbetare som behandlats på samma vis av underleverantören.
Nu har saken löst sig. Underleverantören i fråga har kastats ut från projektet. Det meddelar Mike Holmsten, vd för företaget Fasad Helheten och den som anlitade det kritiserade företaget.
– Vi avbryter vårt samarbete med dem. Ingen personal som jobbar på mina projekt ska jobba utan att få betalt, säger han.
Under tisdagsförmiddagen var Mike Holmsten lyckligt ovetande om allt stohej som samtidigt ägde rum på byggarbetsplatsen i Svista. Men på eftermiddagen fick huvudentreprenören CTRG tag i honom – och då krävde de svar om underentreprenören.
– De ville verkligen visa att de var arga. Nu har jag försökt rädda det här och försökt vända på steken. Vi tar vårt entreprenörsansvar, säger Mike Holmsten.
Entreprenörsansvaret innebär att det företag som tagit in underentreprenören har ett ansvar att betala lönerna om underentreprenören inte gör det.
Mike Holmsten säger att han hade gjort alla nödvändiga kontroller innan han anlitade bolaget.
– Vi hade gjort alla kontroller som vi ska göra. De hade kollektivavtal och var anslutna till ID06, säger Mike Holmsten, vd på Fasad Helheten.
ID06 är namnet på byggbranschens gemensamma inpasseringssystem.
Hur tänker du om att ett oseriöst företag kunde slinka igenom ändå?
– Framförallt vore det bra om facket ställer frågan till beställaren direkt när de får veta att företaget inte är seriöst. Jag vill ju att de ska bort ur branschen.
Emil Boss på fackföreningen Solidariska byggare, som drivit ärendena mot det nu utkastade byggföretaget, säger att det är vanligt att oseriösa bolag har kollektivavtal, men att de inte följer dem.
– Det är så de kommer in på arbetsplatserna, säger han.
Företaget som anställde Serhii och Andrii bröt mot kollektivavtalet på flera vis, enligt det fackliga ombudet.
– På förhandlingen svamlade de om att eftersom medlemmarna inte fått några anställningsavtal är de provanställda och eftersom de är provanställda ska de inte få sjuklön, permitteringslön eller ersättning för röda dagar. Allt är fel, säger Emil Boss.
Tidningen har sökt underentreprenören, utan resultat.