Katten hade varken mat eller vatten

En skvätt mjölk och några bitar potatis är inte detsamma som kattfoder och fri tillgång till vatten. Det har en djurägare i Eskilstuna blivit varse efter upprepade besök av Länsstyrelsen. Nu måste han vidta flera åtgärder för att säkerställa djurets välmående – genast.

Länsstyrelsen kräver bättring av en kattägare i Eskilstuna. Ärendet gäller inte katten på bilden.

Länsstyrelsen kräver bättring av en kattägare i Eskilstuna. Ärendet gäller inte katten på bilden.

Foto: Nellie Andersson

Eskilstuna2024-07-23 11:05

Länsstyrelsen fick in en anmälan om en vanvårdad katt och begav sig till adressen i Eskilstuna för kontroll. I den aktuella lägenheten träffade de katten som var mager med revben som tydligt kändes genom pälsen. Nosen var svullen och det doftade ammoniak i sovrummet, där kattlådan stod. 

Den första kontrollen, som utfördes i september förra året, följdes upp av ytterligare en i december då kissen fortfarande var svullen och djurägaren blev tillsagd att ta djuret till veterinär och en tid bokades.

I början av sommaren återkom Länsstyrelsen till djurägaren och konstaterade då att katten varken hade tillgång till vatten eller djurfoder. På golvet stod något som såg ut som bitar av potatis i en skål samt en liten skvätt mjölk i en annan. När man, under kontrollen, ställde ner en ordentlig vattenskål drack katten genast och slutade inte på under halvminuten. "Detta indikerar att han har varit utan vatten en längre stund", konstaterar Länsstyrelsen.

undefined
Länsstyrelsen kräver bättring av en kattägare i Eskilstuna. Ärendet gäller inte katten på bilden.

Under tiden som kontrollen pågick for ägaren till affären och köpte tre burkar våtfoder. Han ska ha uppgett att han köper kattmat varje dag och ger sitt husdjur vatten och foder varje morgon och kväll.

Länsstyrelsen nöjer sig dock inte med det svaret – katter som hålls inomhus ska ha fri tillgång till dricksvatten och att servera middagsrester i stället för foder är inte okej. Djurägaren måste nu omedelbart se till att katten alltid har vatten i sin skål samt att den matas med anpassat foder. Om inte kommer Länsstyrelsen vidta ytterligare åtgärder.

Ytterligare en brist som måste åtgärdas, senast tre veckor efter beslutet, är att lägenhetens balkong måste förses med nät eller liknande om katten ska ha fortsatt tillgång till den. Vid den senaste kontrollen stod dörren nämligen vidöppen och det fanns risk att katten skulle ramla ner och skada sig.

"Fallskador på grund av att katter har ramlat ner från balkonger är vanliga och ofta allvarliga. Vid fallskador kan katten bland annat drabbas av frakturer, sårskador, skador på lungor och luftvägar", skriver Länsstyrelsen.                                                         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!