Den finska koncernen Kesko satsar på att bli nummer ett inom bygghandeln i Sverige genom att fokusera på ett varumärke för byggbranschens proffs, K-Bygg. Kesko har nu som mål att bli nummer ett på den svenska byggmarknaden.
I Sverige har Kesko 51 K-Bygg-anläggningar och 16 K-Rauta-varuhus, varav ett i Eskilstuna. På tisdagen skickade bolaget ut ett pressmeddelande om att alla K-rautas varuhus i Sverige kommer att försvinna under nästa år.
I pressmeddelandet skriver Kesko vidare att K-Rautas varuhus i Sverige kommer antingen att konverteras till K-Bygg anläggningar eller att stängas.
Hur det går för varuhuset i Eskilstuna berättar Marika Tornberg, kommunikationsansvarig på Kesko.
– Vi har planerat en ny strategisk inriktning för företaget i form av att konvertera K-Rauta till K-Bygg och har en övergripande plan, för att kunna serva våra kunder på bästa sätt. Vi kommer under nästa år att inleda lokala förhandlingar för att konvertera varuhuset i Eskilstuna, säger hon till tidningen.
Bytet från dagens två varumärken till fokusering på ett varumärke kommer att ske successivt under 2024.
Enligt Marika Tornberg gör Kesko detta för att kunna bli en ännu bättre leverantör till sina kunder.
– Med ett erbjudande och ett varumärke kan vi lägga all vår ambition, hela vår kompetens och större resurser mer effektivt på ett ställe. Då kan vi verkligen bygga någonting bättre – bättre hus, bättre hem och i förlängningen ett bättre och mer hållbart samhälle, för våra kunder, för våra partners och för våra medarbetare.
Påverkas personal i Eskilstuna på något vis?
– Självklart innebär satsningen på ett samlat erbjudande ett antal effektiviseringar. Några varuhus kommer att stängas och vissa kommer att förvandlas från K-Rauta till K-Bygg.
Hon förklarar att med fokus på ett varumärke kommer också deras centrala stödfunktioner att ses över och anpassas för att de ska bli effektivare.
– Hur många som kommer påverkas vet vi inte i dagsläget. Vi kommer inleda lokala förhandlingar. Vi försöker på bästa möjliga sätt att ge det stöd som vi kan till de som berörs, avslutar Marika Tornberg.
Ledningen i Sverige har gjort noga överväganden och har fått fullt stöd från de finska huvudägarna. Dialog har inletts med facket om den planerade utvecklingen av verksamheten.