Klockan var tio på kvällen i torsdags när Kerstin Asps telefon ringde. Hon klev upp och såg att det var ett hemligt nummer men bestämde sig ändå för att svara. Uppringaren visade sig vara en man som utgav sig för att jobba för Landstinget.
– Man blir ju lite skärrad när man är 70-plus och det ringer från landstinget. Då tänker man att det är någon som har hamnat på sjukhus och undrar vad som har hänt, säger Kerstin Asp.
Så var inte fallet, mannen i luren lät i stället meddela att de hade några provsvar till Kerstin Asps 83-årige man Jörgen Asp och att några fler prover skulle tas. Hon tyckte att det var lite märkligt att mannen ringde henne i stället för till hennes mans mobiltelefon.
– Men jag hade någon gång när vi var där (på landstinget) uppgivit mitt nummer i stället för hans eftersom han hör lite dåligt och inte alltid märker när det ringer, säger Kerstin Asp.
En annan märklig sak var att någon från landstinget skulle ringa klockan tio en torsdagskväll för att ge ett provsvar.
– Jag frågade varför de ringde så sent, då svarade han ganska trovärdigt att de på landtinget var tvungna att komma ikapp och därför jobbade dygnet runt.
Mannen bad om ursäkt till Kerstin Asp för tidpunkten för samtalet och frågade återigen efter hennes man för bokning av tid för ny provtagning. Hon talade då om att hon var gammal sjuksköterska och att hon ville veta var det var för typ av provtagning det handlade om.
– Då la han på luren, säger Kerstin Asp.
Hon är övertygad om att hennes bakgrund som sjuksköterska gjorde att bedragaren insåg att det inte var lönt att fortsätta.Trots att det tidigt var många saker som signalerade att allt inte var som det borde hann Kerstin Asp ta fram almanackan för att se vilken dag som skulle kunna passa för eventuell provtagning. Hennes man hade varit på sjukhuset ett par veckor tidigare så helt osannolikt var det ändå inte.
– Det tog ett tag innan polletten trillade ner. Det var obehagligt att det hade mitt nummer och min mans data. Efteråt blev jag arg och kände att jag vill varna andra för det här, det är så fräckt.
Med 40 års erfarenhet vet Kerstin Asp hur vården fungerar. Men hon tror att det är många äldre som kan bli lurade av den här typen av bedragare.
– När man kommer upp i ålder så gör man som doktorn säger mer eller mindre. Man ifrågasätter inte så mycket, säger hon.
Tidningen har även pratat med Bo Hellberg, 79, boendes utanför Eskilstuna. Han fick ett näst intill identiskt samtal på söndagskvällen. En man som uppgav sig för att vara läkare ringde.
– Han sa att det prov jag tagit inte var bra och att jag behövde ta ett nytt, säger Bo Hellberg som tar PSA-prov två gånger årligen.
Det var när mannen bad honom identifiera sig med hjälp av band-ID som Bo Hellberg drog öronen åt sig. Vilket ledde till att bedragaren till slut la på luren. Samtalet kom klockan 23.45 på kvällen.
– De räknar väl med att man är trött och inte riktigt med på noterna, men det var jag, säger Bo Hellberg.
Både Bo Hellberg och Kerstin Asp har polisanmält händelserna och Kerstin Asp tog även kontakt med säkerhetsavdelningen på Region Sörmland. Den information hon fått är att ytterligare två utsatta personer kontaktat regionen.
Tidningen har sökt polisens bedrägeriavdelning och säkerhetschefen på Region Sörmland.