Så jobbar Kfast mot bidragsbrott

Vid det senaste årsskiftet hade det kommunägda bostadsbolaget Kfast tagit tillbaka 352 lägenheter som hamnat i fel händer. Det handlar inte sällan om bostäder som olovligen hyrs ut i andra hand och som blivit en populär adress för flera att skriva sig på. "Fusk kan avslöjas på många olika sätt, utmaningen är att bevisa det", säger Mirja Cervin, affärsområdeschef Bostad på Kfast.

Mirja Cervin, affärsområdeschef på Kfast, berättar om hur det kommunägda bolaget aktivt arbetar mot oriktiga hyresförhållanden och välfärdsbrott.

Mirja Cervin, affärsområdeschef på Kfast, berättar om hur det kommunägda bolaget aktivt arbetar mot oriktiga hyresförhållanden och välfärdsbrott.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-10-22 19:55

Kfast, som äger drygt 7 500 hyreslägenheter i Eskilstuna, arbetar sedan flera år aktivt mot oriktiga hyresförhållanden och välfärdsbrott. Fram till och med senaste årsskiftet hade det kommunala bostadsbolaget tagit tillbaka 352 lägenheter som brukats i strid mot gällande regler.

– När vi avslöjar uppenbara bidragsbrott kopplade till lägenheter i vårt bestånd skickar vi alltid uppgifterna vidare till FUT-enheten och till aktuell myndighet, säger Mirja Cervin.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att en person felaktigt folkbokför sig på en adress för ekonomisk vinning. Det kan till exempel ske efter en skenseparation, där en i paret skriver sig på en annan adress men i själva verket bor kvar hos sin familj. 

undefined
"Otillåten andrahandsuthyrning är ett omfattande problem som ökat i takt med stigande bostadsbrist och något som gör att människor som verkligen är i behov av bostad hamnar utanför", säger Mirja Cervin.

Med det upplägget kan olika bidrag till familjen komma att skrivas upp och den nya lägenheten hyras ut olovligt i andra hand – och med en rejäl förtjänst.

– Det kan finns flera anledningar till att någon väljer att hyra olovligen i andra hand. Det kan handla om att personen inte kan få hyreskontrakt på grund av skulder eller att hen är från en annan stad och vill kunna skriva sig i Eskilstuna för att kunna erhålla ersättning från kommunen.

I andra änden vill personen som hyr ut en lägenhet olovligen i andra hand tjäna pengar genom att ta ut en högre hyra av den man hyr ut till.

– Vi arbetar strukturerat med de här frågorna och i dagsläget har vi omkring 170 ärenden som handläggs. Det kan börja med ett tips från en granne om ovanligt mycket spring i trappen eller om andra uppgifter som får oss att misstänka att allt inte står rätt till.

– När vi följer upp ett ärende kan vi matcha våra register mot folkbokföringen och då stöter vi emellanåt på en del frågetecken. Som det fungerar i dag kan i princip vem som helst skriva sig var som helst. Det är lite märkligt och det ställer till det för oss, säger Mirja Cervin.

undefined
Fram till och med det senaste årsskiftet hade Kfast tagit tillbaka 352 lägenheter som hamnat i fel händer. "Vi arbetar strukturerat med de här frågorna och i dagsläget har vi omkring 170 ärenden som handläggs", säger Kfast:s Mirja Cervin.

Hon berättar om fall där hyresgäster skrivit sig på adresser de uppenbarligen inte bor på och det kan handla om såväl lagerlokaler som kommunala byggnader. Genom att vara folkbokförd på en adress där det ofta bor många andra går det också att få ut bidrag – även om personen i fråga befinner sig med familjen utomlands.

– Det kan vara svårt att bevisa hur det ligger till. Vi kallar till samtal och knackar dörr och hoppas att någon kommer och öppnar, säger Mirja Cervin och fortsätter:

– Den gemensamma nämnaren är nästan alltid otillåten andrahandsuthyrning. Det är ett omfattande problem som ökat i takt med stigande bostadsbrist och något som gör att människor som verkligen är i behov av bostad hamnar utanför.

För fyra år sedan skärptes Hyreslagen – och påföljden i straffskalan. Det nya regelverket innebär att det är brottsligt att köpa hyresavtal samtidigt som den som köpt, sålt eller försökt sälja sitt hyresavtal kan bli uppsagt med omedelbar verkan. Det är också brottsligt att ta ut oskäligt hög hyra vid otillåten andrahandsuthyrning. 

– I de allra flesta fall med hyresgäster som ägnat sig åt otillåten andrahandsuthyrning har de sagt upp sig själva. Det är förmodligen inget de vill skylta med, då det inte är en merit om de ska söka bostad hos någon annan hyresvärd.

Kriminaliserad uthyrning

Otillåten andrahandsuthyrning innebär att hyresgästen inte bor i lägenheten men att det bor andra, som inte tillhör hyresgästens hushåll, i lägenheten utan tillstånd.

Det förekommer också att hyresgästen tar ut en överhyra i samband med detta och på så vis tjänar pengar på sin otillåtna uthyrning. 

En hyresgäst som hyr ut i andra hand utan tillstånd eller till en för hög hyra riskerar att bli av med sitt hyreskontrakt eftersom det är en förverkandegrund enligt hyreslagen.

Källa: Fastighetsägarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!