Camilla Andersson är projektledare på Kfast som bygger ut och om äldreboendet Spångagården. Hon konstaterar att man redan gjort ett antal justeringar av badrummen, bland annat flyttat ut tvättmaskinerna till lägenheternas pentrydel och satt in handfat på skena.
– Enligt de instruktioner vi fick skulle det vara tillräckligt. Jag har inte sett något protokoll med beslut från Arbetsmiljöverkets senaste besök, men jag förstår att åtgärderna vi gjort inte räcker till.
Kfast har använt sig av en tillgänglighetssakkunnig arkitekt under projektering av badrummen, just för att säkerställa att det byggdes med rätt mått enligt föreskrifterna.
– Vi är redo att göra det som krävs för att få en lösning på det här problemet och har en bra dialog med kommunens vård- och omsorgsförvaltning. Som representant för fastighetsägaren måste jag få instruktioner från dem hur vi går vidare nu.
Äldreomsorgschef Fridha Söderqvist förklarar att kommunens lösning nu är individuella riskbedömningar och anpassade arbetssätt. Vissa förflyttningar av brukarna sker med hjälpmedel utanför badrummen i stället för runt toastolen.
– Det viktiga nu är att personalen ska bli trygg i att utföra momenten på ett annat sätt.
De sista etapperna av Spångagården blir klar i början av 2023, och där har en badrumsvägg flyttats ut 20 centimeter. De extrakostnader projektet krävt på grund av de underkända badrummen har enligt Camilla Andersson än så länge rymts inom budgetens avdelning för oförutsedda händelser.