Målgruppen för de 28 hyreslägenheter som planeras i höghuset är 55-plussare som ska kunna nyttja de faciliteter som finns på servicehuset Strigeln. Planarbetet startade redan 2017 men projektet har kantats av utmaningar och dragit ut på tiden.
Snart räknar dock Laith Leffe Al-Ameri, som tog över som projektledare för tre år sedan, att Kfast ska gå i mål.
– Det känns som vi har en skuld, vi har lovat det här och nu kan vi snart äntligen uppfylla löftet och leverera, säger han.
Att det tänkta höghuset ligger i en kulturhistoriskt värdefull miljö, och ingår i det så kallade riksintresset för kulturmiljövård, gör att det ställs särskilda krav på husets utformning. Det får inte påverka silhuetten mot ån alltför mycket, och för att harmoniera med den omgivande bebyggelsen måste fasaden måste kläs i rött tegel och balkongerna ska vara indragna.
Den ursprungliga planen var att bygga åtta våningar, något som länsstyrelsen hade starka invändningar mot i sitt yttrande under samrådet. Länsstyrelsen hävdar att det planerade huset måste underordnas det befintliga intilliggande sexvåningshuset och sänkas ett par våningar, annars påverkas riksintresset negativt.
I det omarbetade förslag som tagits fram och som varit ute på granskning rör det sig nu om sju våningar, varav den översta är indragen. Men det är fortfarande högre än grannhuset.
– De skisser på vyer och silhuetter som vi tagit fram visar att huset inte blir så dominerande i miljön. Och vi har jämkat det ursprungliga förslaget utifrån länsstyrelsens synpunkter och det är det vi kommer gå fram med. Det är bara att hoppas att länsstyrelsen inte går emot och prövar planen, säger Laith Leffe Al-Ameri.
En annan stötesten rör de instabila markförhållandena i området.
– Det är skredrisk på båda sidor om ån så det är inget konstigt med det. Och huset kommer ju stå på pålar. Men både länsstyrelsen och SGU (Sveriges geologiska undersökning) anser att vi måste undersöka och analysera markförhållandena mot ån och det är ytterligare en anledning till att projektet tagit tid. Vi måste ut med en ponton på ån, en borrigg som ligger på en flytbrygga, som gör att man kan ta borrprover. Problemet är att det inte finns många sådana maskiner i landet men vi hoppas kunna utföra arbetet i januari.
Parallellt med detta förbereder Kfast en upphandling för byggprojektet.
– Vi kommer gå ut med den innan nyår och den kommer ligga ute under sju veckor. Min vision är att vi under andra kvartalet nästa år ska ha klart med en entreprenör och att vi då också har en lagakraftvunnen detaljplan. Då kan vi ta första spadtaget någon gång efter sommaren.
Om huset byggs i trä eller betong är inte bestämt.
– Våra direktiv från Kfasts styrelse är att trä ska vara förstahandsvalet och det vore superkul om det här kan bli Eskilstunas första höghus i trä. Men kravet på att fasaden ska kläs i tegel gör det valet av trä osäkert. Det finns inga godkända system för tegel på trästomme så vad det blir i slutändan återstår att se. Oavsett byggmaterial så kommer det bli jättefina lägenheter med en väldigt trevlig utsikt i ett fantastiskt läge i stan. Jag skulle själv vilja bo där när jag blir äldre, säger Laith Leffe Al-Ameri.