Kjulabo krävs på 50 000 kronor för toalettutsläpp

Mark- och miljödomstolen förpliktar en Kjulabo att betala 50 000 kronor i vite. Mannen har släppt ut avloppsvatten från sin vattentoalett samt bad-, disk- och tvättinstallationer till en bristfällig avloppsanläggning.

En fastighetsägare tvingas betala vite för otillräcklig rening av bland annat toalettavfallet. Bilden visar dock en annan person.

En fastighetsägare tvingas betala vite för otillräcklig rening av bland annat toalettavfallet. Bilden visar dock en annan person.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Eskilstuna2023-05-21 20:11

I maj 2022 förbjöd miljö- och räddningstjänstnämnden en fastighetsägare i Kjula att släppa ut avloppsvatten till fastighetens avloppsanläggning, som nämnden bedömde vara bristfällig. Förbudet var förknippat med ett vite på 150 000 kronor om utsläppen inte upphörde.

Vid ett platsbesök i januari i år visade det sig att avloppsanläggningen var använd. Då föreläggandet inte att hade efterföljts valde kommunen att vända sig till mark- och miljödomstolen för att få till ett utdömande av vitet.

Den 17 maj kom utslaget. Domstolen går på kommunens linje men sänker vitesbeloppet, till staten, till 50 000 kronor.

Fastighetsägaren har motsatt sig vitesbetalningen. Han hävdar att fastighetens slamavskiljare rymmer slam och avloppsvatten för ett helt år. Avskiljaren töms sedan av kommunen som, enligt denne, kör det till reningsverket. Något utsläpp har därför inte skett, menar mannen.

Domstolen anser det bevisat att nämnda slamavskiljare tömdes i slutet av 2022, och att den vid återbesöket var halvfull. Det tolkas som att fastighetsägaren fortsatt använda anläggningen i strid med förbudet.

Det fastighetsägaren behöver göra är att söka tillstånd, samt anlägga ytterligare ett steg för efterföljande rening i den befintliga anläggningen. Mark- och miljödomstolen menar att ägaren inte "varit helt passiv" i den processen, vilket förklarar att vitesbeloppet sänktes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!