Årbyelevernas fortsatta tid i högstadiet spikad

Under fredagen klubbades formellt beslutet att det blir ett extra skolval som väntar eleverna på Årbyskolan när deras nuvarande högstadium läggs ner. Högstadieeleverna i Årbys anpassade grundskola flyttas till Djurgårdsskolan.

"Allt kommer att bli bra" står det på en skylt som någon satt upp på en lyktstolpe vid Årbyskolan.

"Allt kommer att bli bra" står det på en skylt som någon satt upp på en lyktstolpe vid Årbyskolan.

Foto: Hanna Oscarsson

Eskilstuna2024-10-11 15:57

Känsla av att inte blivit lyssnade på samt önskan om att få gå klart årskurs nio på Årbyskolan. Det är några av de synpunkter eleverna i nuvarande årskurs sju och åtta framfört i den barnkonsekvensanalys som nyligen genomförts inför fredagens beslut i grundskolenämnden i Eskilstuna.

Eleverna uttrycker också att informationen kring avvecklingen av högstadiet borde varit bättre och att "de mår dåligt och känner oro över hur det ska bli framöver vad gäller ny skola, klass, lärare, prov och gymnasiebehörighet". Vidare har eleverna beskrivit att "de har känslan av att skolan stängs ner bara för att den ligger i Årby och att de som tagit beslutet bara tänker på betyg och pengar, inte på utvecklingen".

Vad gäller skolbytet anser eleverna att det är viktigt att få gå med kompisar. Några skulle uppskatta att hela klassen fick byta till samma skola medan andra tycker att det är en mindre bra idé då de skulle riskera att bli kallade "Årbyklassen".

Nu är det klart att det extra skolvalet ska hållas 4-15 november. Som vi tidigare rapporterat får Årbys blivande åttondeklassare välja mellan Munktellskolan och Djurgårdsskolan och blivande nior kan önska plats på Munktellskolan eller Fristadsskolan. Besked om placering ska komma i december med möjlighet till omval i vår.

undefined
Munktellskolan från ovan. Här finns plats för 100 elever från Årbyskolans nuvarande högstadium.

Enligt barn- och utbildningsförvaltningen är ett extra skolval den bästa lösningen då det inte bedöms vara praktiskt möjligt att fasa ut högstadiet på Årby. Det är inte heller ett alternativ att flytta hela klasser eftersom vårdnadshavarna i så fall skulle mista möjligheten att önska en plats och för att en utplacering av klasser inte kan göras "på ett objektivt och likabehandlande sätt".

undefined
Djurgårdsskolan i Eskilstuna har plats för 28 av Årbyskolans blivande elever i årskurs åtta. Blivande åttor kan också välja Munktellskolan som har 50 platser vikta. Eleverna i Årbyskolans anpassade grundskola flyttas till Djurgårdsskolan utan att behöva göra något skolval.
undefined
Årbyskolan i Eskilstuna blir en F-6-skola från och med hösten 2025.

Under fredagen klubbade också ansvariga politiker igenom att högstadieeleverna i den anpassade grundskolan på Årby flyttas till Djurgårdsskolan. Eleverna i årskurs 1-6 i Djurgårdsskolans anpassade grundskola hamnar i sin tur på Årbyskolan.

Det var den 12 juni i år en oenig grundskolenämnd beslutade att lägga ner Årbyskolans högstadium från och med hösten 2025. Ett av huvudskälen som angetts är för låga studieresultat. Beskedet har väckt kraftiga protester från såväl vårdnadshavare som personal och elever.

Nedläggningsbeslutet har även överklagats till förvaltningsrätten av både föräldrar och anställda. I mitten av september avslog dock rätten överklagandet. Enligt vårdnadshavare har förvaltningsrättens dom nu överklagats vidare till kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!