– Det är viktigt att vi anpassar oss efter läget. Våra grundskolor är väldigt väl förberedda; vi har förberett oss sedan i våras, berättar Hans Ringström, skolchef för grundskolan i Eskilstuna kommun.
Beslutet gäller till och med den 24 januari och är taget efter rekommendationen signerad regionens smittskyddsläkare, Signar Mäkitalo. Det omfattar inte grundsärskolan och de elever som är i stort behov av stöd kommer att få fullfölja arbetet på plats i skolan.
– Rekommendationen om att, åtminstone delvis, bedriva undervisningen på distans är viktig för att begränsa smittspridningen. Det är i första hand lärare som utsatts för smitta, men det är svårt att bedriva undervisning utan lärare, berättar Signar Mäkitalo, som säger att beslutet fattats mot bakgrund av den ökade smittspridningen i Sörmland efter jul- och nyårshelgerna.
Att de kommunala skolorna valt att helt gå över till distansundervisning för högskoleeleverna under en period är ett beslut taget med hänsyn till det arbete som krävs för att hitta en blandad lösning.
– Vi börjar i den änden istället för att börja terminen med någon form av blandundervisning. Att hitta en lösning där elever är i skolan delvis på distans måste föregås av ett stort organisatorisk arbete i att lägga om scheman och annat, säger Hans Ringström.
Skolchefen hoppas dock att man snabbt kan hitta en lösning där eleverna finns på plats, åtminstone någon gång i veckan.
– Det är av betydelse att eleverna får komma till skolan, och det är särskilt viktigt att få se hur eleverna mår efter tre veckors ledighet. Det är en utmaning på distans, och vi kommer därför jobba för att snabbt kunna gå över till någon form av blandundervisning
Hans Ringström hoppas att man efter periodens slut kan man tänka sig olika lösningar på olika skolor, till exempel kan olika årskurser vara i skolan under olika dagar i veckan. Men att åtgärder behövs för att säkra social distans i smittoläget är han övertygad om.
– Många av våra skolor är fullbelagda; vi har högstadieklasser med fler än 30 elever och det gör det svårt att jobba för att undvika trängsel. Utomhusundervisning är ett exempel på ett underbart sätt att lösa problemet, och beroende på hur länge pandemin håller i sig kan det bli aktuellt även för högstadieelever – men såhär års är det inte optimalt.