Att VA-avgifterna höjs nästa år har flera medier runt om i landet skrivit om. Nu har EEM fattat beslut om hur mycket de behöver höja priset.
– De generella brukningsavgifterna höjs med tio procent mot 2023, konstaterar Karin Ols, affärsområdeschef för VA hos EEM.
I år är VA-årsavgiften på 3 571,05 kronor per mätställe, exempelvis i en villa. Den höjdes med ungefär 465 kronor vid årsskiftet och i januari blir det höjning igen.
– Vi tittar alltid några år framåt när vi ser över VA-avgiften och hade redan planer på cirka tio procents höjning. Den nya fasta årsavgiften blir 3 928,18 kronor för en villa.
Det innebär en årlig ökning på 357 kronor eller drygt 30 kronor i månaden, alltså mindre höjning än i år.
– Detsamma gäller för anläggningsavgiften som man får första gången man går in som kund, den höjs också med tio procent.
Karin Ols förklarar att man brukar prata om typ a-hus för att kunna jämföra priser med andra kommuner.
– När man räknar på den fasta och den rörliga förbrukningen hamnar vi på 8 603 kronor om året, för en standardvilla. Det blir en höjning med 65,2 kronor i månaden, eller 782 kronor om året.
De som bor i lägenhet får i år betala 1 369, 55 kronor i fast avgift. Vid årsskiftet höjdes summan med ungefär 180 kronor och även här höjs priset nästa år, med tio procent.
– I Sverige pratar vi om typhus, ett flerbostadshus med 15 lägenheter i detta exempel. Då blir kostnaden per år för bostaden 68 776 kronor med höjningen, är nu 62 214 kronor. Om man räknar om det per lägenhet och månad blir ökningen 34,80 kronor per lägenhet och månad. På ett år blir det 417,6 kronor i prisökning för varje lägenhet.
Varje förbrukad kubikmeter vatten kostar i dag 19,20 kronor. Vid årsskiftet höjdes priset med 2,5 kronor och till nästa år höjs priset igen.
– Även här med tio procent, till 21,13 kronor per kubikmeter. Det blir 1,92 kronor i ökning.
Det betyder att förbrukningskostnaden inte höjs lika mycket 2024 som den gjorde i år.
– Som villaägare mäter man det inkommande vattnet, med en vattenmätare. Det är vattnet man tar in som man får betala i förbrukningsavgift.
Varför behöver ni göra höjningarna?
– På samma sätt som för övriga påverkas vi av inflationsökningar, allt kostar mer. Sen är det också så att vi behöver jobba med mycket investeringar, byta ut gammalt och bygga nytt.
Karin Ols förklarar att EEM måste låna pengar för att göra investeringar och då påverkas de även av de stigande räntekostnaderna.
– Vi är i stort behov av att renovera och nyinvestera. Vi måste se till att nätets funktion bibehålls och också utveckla våra nät och anläggningar så att vi klarar kommande nya lagstiftningar som kommer.
Påverkas prishöjningen av att vi förbrukar mer vatten i stan?
– Sen strax innan 2020 har vattenförbrukningen hållit sig på en linjär nivå, den har inte ökat. Så prisökningen beror inte på ökad förbrukning. Det är jättebra förstås, då kan vi ansluta fler och ha kapacitet kvar. Så att Eskilstuna kan växa.
Hon berättar att EEM aktivt ber sina kunder att tänka på att hushålla med dricksvattnet.
– I somras förbrukades det väldigt mycket vatten när det var så varmt. Då hade vi en kampanj som gjorde stor påverkan, sen kom regnet vilket gjorde att det inte förbrukades lika mycket vatten.
Alla priser i artikeln är inklusive moms.