Padelsporten växer så att det knakar i Eskilstuna.
Under onsdagskvällen beviljade stadsbyggnadsnämnden två sökanden att bygga nya padelhallar. Det handlar om Ellfolks hall i Torshälla, vilken tidningen tidigare berättat om, samt en helt ny hall vid Stiga Sports område vid Mått Johanssons väg.
Bakom den sistnämnda satsningen står Eskilstuna Padel, fastighetsbolaget 3P properties samt Stiga sports AB som ska bygga Sörmlands största padelarena. Målsättningen är även att hallen, som tar över namnet Stiga sports padel center från den redan befintliga hallen, ska locka professionella tävlingar till Eskilstuna vid sidan av spontanpadeln.
– Ambitionen är att göra Sveriges bästa padelhall. Och det handlar om att få till en bra mix med banorna och layouten med rätt takhöjd, bra ljus och rätt mattor, men även med loungedelen så att hänget finns så att det inte bara blir en träningsanläggning, säger Fredrik Pettersson på fastighetsbolaget 3P.
– Först var tanken att bygga ut den befintliga hallen, men då kläckte vi idén att bygga en helt ny anläggning från början vilket gör att vi kan utgå från ett blankt blad. Och det är ett optimalt läge nära E20, fortsätter Carina Bandstigen på Stiga sports.
Totalt ska den nya hallen innehålla tio nya banor – åtta dubbel- (varav två tävlingsbanor) samt två singelbanor – och målsättningen är att den ska stå klar runt årsskiftet.
Fastigheten väntas blir närmare 4 000 kvadratmeter stor och ha en takhöjd på 14 meter.
– Tävlingsbanorna kommer att vara med panoramaglas, som det heter, och inte ha några stolpar i baksidorna och på de två banorna kan man springa ut och även rädda bollarna utanför buren. Över loungedelen blir det även konferens och läktare så att man ska kunna se ut på alla banor, säger Fredrik Hörnell, en av tre delägare i Eskilstuna Padel.
– Tanken är väl att vara anpassad för att ha nationella tävlingar och kunna hantera dessa på ett bra sätt. Nu när vi har Stiga Sports med på tåget är det sådana aktiviteter vi vill dra till stan och genomföra. Vi siktar på att söka och arrangera större nationella tävlingar, som Swedish Padel Tour, och lokala tävlingar här i stan, fortsätter kollegan Robert Dahlén.
Hur stort är trycket efter padeltider?
– Det är jättesvårt att veta hur stort trycket är, men som det är just nu räcker inte de banorna som finns. Men det är egentligen ingen som vet exakt. Det vi vet är att det finns massor av människor som inte kan spela padel för att det inte finns några lediga tider, säger Martin Stenström på Eskilstuna Padel.
Den tredje ansökan som avhandlades av stadsbyggnadsnämnden kommer från fastighetsbolaget Ankarhagen. De hade sökt bygglov för en padelhall på Kungsgatan 81 i direkt anslutning till den redan befintliga byggnaden där NumberOneGym finns i dag. Den byggnaden har ett tidsbegränsat bygglov till 2023.
– De hade sökt fast bygglov och det hade vi inte kunnat bevilja med tanke på detaljplanen. Därför skickade vi det på återremiss. På det sättet ger vi de sökande chansen att söka tillfälligt bygglov, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S).
Enligt skrivelsen från handläggaren på bygglovsavdelning var förslaget till beslut att alla tre ansökningar skulle avslås. Detta med hänvisning till att gällande detaljplaner enbart medger industriverksamhet, samt i ett fall (Ellfolk) industri och kontor. Men stadsbyggnadsnämnden valde alltså att gå de sökande till mötes.
– Padelsporten är het just nu och det är många som vill bygga nya hallar. Problemet är att det inte finns tillräckligt många detaljplaner som tillåter idrottsanläggningar. Vi förde ett långt resonemang i nämnden om hur vi skulle kunna göra för att tillmötesgå de som nu ansökt. Vi har också tittat på hur man gör i andra kommuner. I Västerås till exempel tillåter man byggen av padelhallar på mark där detaljplanen medger handel, säger Sarita Hotti.
Hon beskriver nämndens hantering av padelärendena som ett uttryck för flexibilitet. Ett villkor är dock att byggnaderna i ett senare skede ska kunna göras om för att användas som lager.
– Efter fem år kan de ansöka om att förlänga det tillfälliga bygglovet i två omgångar. Så totalt handlar det om femton år, säger Sarita Hotti.