Klartecken för bygget av jättefabrik i Eskilstuna

Tanken var att danska stenullsjätten Rockwool skulle ha startat sin fabrik i logistikparken i Kjula i år. Så blir det inte men nu har i alla fall bolagets styrelse beslutat att bygget ska bli av för att tas i drift 2027. Fabriken väntas skapa 120 nya jobb.

Så här kan fabriken i Kjula i Eskilstuna komma att se ut.

Så här kan fabriken i Kjula i Eskilstuna komma att se ut.

Foto: Skiss Rockwool

Eskilstuna2024-06-25 19:50

I oktober 2017 köpte det globala företaget Rockwool 180 000 kvadratmeter mark i Eskilstuna logistikpark till ett värde av 35 miljoner kronor. Företaget tillverkar stenull som bland annat används för isolering vid byggen och investeringen var tänkt som ett led i Rockwools framtida expansion på den svenska byggmarknaden. Planen var vid tiden för köpet att en fabrik skulle byggas upp för att tas i bruk under 2024. Byggstarten har emellertid dröjt, bland annat på grund av att tillståndsprocessen och miljöprövningen dragit ut på tiden vilket tidningen rapporterade om senast i oktober förra året.

undefined
Marken som Rockwool köpt ligger granne med Beijer bygg, på andra sidan järnvägen.

Nu kommer nya besked. Under tisdagen meddelade företaget att planen är att sätta spaden i marken inom en snar framtid för att ta fabriken i Eskilstuna i drift under andra halvan av 2027.

"Den toppmoderna produktionsanläggningen kommer att skapa 120 nya arbetstillfällen och årligen producera 100 000 ton av Rockwolls brandsäkra, högpresterande och återvinningsbara stenullsisolering, vilket gör den till världens största elektriska smältugn hittills", skriver företaget i ett pressmeddelande.

Eskilstuna kommuns styrande politiska majoritet med Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) i spetsen, är mycket nöjda över beskedet.

– Vi är glada för det inte minst utifrån det hårda arbete som gjorts från företaget och kommunen för att allt ska falla på plats. Eskilstuna visar återigen på skicklighet och attraktivitet vad gäller etableringar och företagande. Vi hälsar Rockwool välkomna till gemenskapen i Eskilstuna. Ett företag i absoluta framkant som nu beslutat att bygga sin första svenska fabrik i Eskilstuna, säger de i ett gemensamt uttalande. 

undefined
Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M).

Enligt kommunen handlar det om en investering på "hundratals miljoner euro". 

I ett tidigare samrådsunderlag som skickats in till länsstyrelsen framgår det att företaget avser att årligen producera 100 000 ton färdigt stenullsmaterial. För att förse anläggningen med processvatten krävs ett grundvattenuttag på upp till 100 000 kubikmeter per år. Verksamheten ska när den är i gång vara i drift 24 timmar per dygn, varje dag året runt och bedrivas i tre-skift.

Antalet transporter till och från anläggningen uppskattas till 42 lastbilar per dag av inkommande råvara samt 90 lastbilar per dag av färdiga varor.

undefined
Rockwool köpte marken i Eskilstuna logistikpark i Kjula redan 2017.
Rockwool group

Rockwool är ett globalt företag med danska rötter som enligt egen utsago är världens största producent av stenullsisolering, som bland annat används som isoleringsmaterial i byggen. Företaget är verksamt i 40 länder och driver 45 fabriker i tre världsdelar. Koncernen sysselsätter över 10 000 medarbetare och har sitt huvudkontor utanför Köpenhamn. 

Stenullsisolering är tillverkad av den naturliga resursen vulkanisk sten. "Stenull är ett fullt återvinningsbart, mångsidigt och brandsäkert material", uppger företaget.

Källa: Rockwool

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!