Klartecken för jättelik markaffär i Eskilstuna

Kammarrätten har efter en segdragen tvist gett Eskilstuna kommun rätt att köpa ett stort stycke mark för att utöka logistikparken. Det aktuella området är lika stort som 180 fotbollsplaner och kostar skattebetalarna över 90 miljoner kronor.

Kammarrätten ger Eskilstuna kommun rätt att köpa en stort stycke mark för att utöka logistikparken. På bilden: David Hofmann, vd för Eskilstuna logistik och etablering.

Kammarrätten ger Eskilstuna kommun rätt att köpa en stort stycke mark för att utöka logistikparken. På bilden: David Hofmann, vd för Eskilstuna logistik och etablering.

Foto: Anders Nilsson / Press

Eskilstuna2023-06-30 20:03

– Det känns jättebra för oss att kunna komma vidare och fortsätta på framgångsresan med att attrahera bolag att komma till Eskilstuna, säger David Hofmann, vd för Eskilstuna logistik och etablering.

– Det har varit en lång utdragen process och såklart från vår sida har det funnits en viss oro över när kan vi få fram mer etableringsmark i och runt Eskilstuna. 

Den 20 juni slog kammarrätten fast att Eskilstuna kommun får köpa fastigheten Harbytorp 1:3. Området, som består av åkermark och skog, är 130 hektar stort och ligger i direkt anslutning till den befintliga logistikparken. Eskilstuna kommun vill väldigt gärna ha marken för att fler nya företag ska kunna etablera sig i Eskilstuna. 

undefined
Området som kommunen vill köpa ligger norr om E20 i höjd med den befintliga logistikparken.

Eskilstuna kommun kom redan 2021 överens med markägaren om att köpa Harbytorp 1:3 och en annan mindre fastighet för totalt 92 miljoner kronor. Jordbruksverket satte dock käppar i hjulet för affären. Myndigheten sa nej eftersom området inte var detaljplanelagt för något annat än för skogs- eller jordbruk. Kommunen överklagade till förvaltningsrätten som även den sa nej.  

Kommunen ändrade taktik och inledde ett planprogram för ett större område kring logistikparken och påbörjade i oktober 2022 även ett detaljplanearbete.

Samtidigt överklagade kommunen förvaltningsrättens beslut till kammarrätten som nu alltså går på kommunens linje. Kammarrätten skriver i sin dom att kommunen får "anses ha gjort tillräckligt sannolikt att den aktuella fastigheten krävs för tätbebyggelse eller sammanhängande anordning. Detta trots att fastigheten inte är särkskilt utpekad i någon översiktsplan och att detaljplaneprocessen för fastigheten fortfarande är i ett mycket tidigt skede". 

– Vi har en säljare som vill sälja och en köpare som vill köpa, säger David Hofmann. 

– För oss är det här ett fantastiskt viktigt besked så att vi kommer vidare i processen med att få fram etableringsytor i Eskilstuna.

undefined
David Hofmann, vd för Eskilstuna logistik och etablering.

Harbytorp ligger norr om E20. David Hofmann säger att Eskilstuna logistik och etablering har många kundförfrågningar. 

– Vi vill ju fortsätta vara framgångsrika på det vi jobbar med. 

Kammarrättens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!