Eskilstunabageri föreläggs att sanera svartmögel

Miljönämnden kräver att Finska hembageriet i Eskilstuna sanerar delar av lokalerna från svartmögel.

Miljönämnden kräver att Finska hembageriet åtgärdar brister efter en oanmäld livsmedelskontroll.

Miljönämnden kräver att Finska hembageriet åtgärdar brister efter en oanmäld livsmedelskontroll.

Foto: Miljökontoret

Eskilstuna2021-10-29 06:50
undefined
En närbild på kyl- eller frysrumsdörren.

Vid en oanmäld livsmedelskontroll på Finska hembageriet i Eskilstuna tidigare i oktober upptäcktes "stora områden med tillväxt av svartmögel" utanför kylrum och frysrum.

Problemet är inte nytt. Vid tidigare kontroller 2020 och tidigare i år har miljökontoret noterat att det funnits svartmögeltillväxt på väggar och längs golvlister utanför frysrummet. Utbredningen har dock ökat sedan tidigare kontroller och spridit sig över flera områden, enligt rapporten.

undefined
Nederkant dörr och golvlist.

Spridningen av svartmögel anses kunna påverka livsmedelsäkerheten och i förra veckan ställde miljö- och räddningstjänstnämnden, genom ett föreläggande, krav på sanering. Beslutet överklagades inte och saneringen ska vara utförd senast den 5 november.

Utifrån miljökontorets iakttagelser vid det senaste inspektionsstillfället finns det brister i bageriets städrutiner.

undefined
Väggens nederkant och delar av golvlist.

"Verksamhetsutövaren borde kunna vidta större skyddsåtgärder för att tillgodose att alla steg i tillverkningen kan genomföras på ett hygieniskt sätt".

Tom Linnakallio, bagare och bolagsman i handelsbolaget som driver Finska hembageriet medger att det finns svartmögel i lokalerna.

Den bild av situationen som beskrivs i rapporten anser han även vara någorlunda rättvisande. Utom på en punkt, den som handlar om att svartmöglet finns på en större yta nu än tidigare.

undefined
Överdelen på frysrummet.

– Det tycker inte jag. Det är på samma ställen som tidigare, vid frysen. Men städningen har varit lite eftersatt utanför kylrummet. Det var lite svartmögel på utsidan men det är lätt att ta bort.

Stämmer det att svartmögelproblematiken har påpekats tidigare?

– Ja, och vi torkar av det varje gång men det blir kondens och det kommer tillbaka. Nu ska vi försöka åtgärda det så det inte återkommer. Vi behöver städa oftare och vi måste ställa dit en stege för att nå överallt, säger Tom Linnakallio.

I beslutet nämns att städningen generellt skulle kunna förbättras. Håller du med?

– Det är ändå ett bageri och det är inte alltid jag hunnit städa när de (miljökontoret) kommer.

Förekomsten av svartmögel kan påverka livsmedelssäkerheten, står det i beslutet. Vill du kommentera det?

– Visst, det kan färdas i luften och det är lika bra att ta bort det. Det är vi som har brustit och upp till oss att åtgärda bristerna och bli bättre, säger han.

I de av bolagets lokaler som det bakas bröd och hanteras livsmedel i har det inte upptäckts något svartmögel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!