Sent på söndagskvällen den 14 augusti i fjol utbröt en brand av ännu okänd anledning i pizzerian på Kyrkvägen i Kjula. Ägaren Samir Gerges, som drivit verksamheten i över 20 år, larmades men blev snabbt införstådd med att alla försök att rädda byggnaden var förgäves.
– Min restaurang brann ner till grunden. Jag vill inte tänka tillbaka på hur jag kände då. Det var bara tomt. Jag var krossad, gick upp i vikt och kunde inte sova. Hade det inte varit för all stöttning och kärlek från boende i trakten vet jag inte hur jag hade klarat det. De har slutit upp på ett fantastiskt sätt och det har betytt jättemycket.
Sedan dess har det hänt en hel del och likt en fågel Fenix håller restaurangen på att resa sig igen.
– Mitt försäkringsbolag har varit fantastiska och även om brandresterna låg kvar länge kunde återuppbyggnaden starta tidigt i våras.
I slutet av mars göts den nya betongplattan och när den väl torkat kunde snickarna sätta igång.
– Den nya restaurangen blir större än tidigare, men det ska inte bli en sportbar. Snart öppnar vi Eskilstunas modernaste pizzeria och vi ska även fortsättningsvis vara det givna valet för hungriga Kjulabor och förbipasserande, säger Samir Gerges och visar runt i det som ska bli disk- och degutrymmen, kylförvaring, kök och matsal.
Målaren Daniel Andersson håller som bäst på att spackla de sista innerväggarna innan plattsättaren Stefan Andersson ska ta sig an en försvarlig mängd kakel- och klinkerplattor. Den nya pizzerian får generös takhöjd och ljusa öppna ytor med stora fönster ut mot gamla Strängnäsvägen – och den blivande uteserveringen.
– När jag ser det här känns det betydligt bättre än för ett år sedan. Restaurangdelen får drygt 20 sittplatser och lika många till får plats på uteserveringen.
Återinvigningen är planerad att ske den 1 november och ska så klart firas med nya och gamla kunder från Kjula, Ärla och Barva.
– Det ska bli kul att få baka pizza igen, säger Samir Gerges som under den ofrivilliga ledigheten klurat på flera nya recept och maträtter.
Med alla tillstånd på plats hoppas han till nästa vår också kunna erbjuda ett glas öl eller vin till måltiden.
– Att få träffa kunderna igen – det är som att få komma tillbaka till sin familj efter att ha varit borta en lång tid.