Hällbyfånge vägrar acceptera varning

En 33-årig man dömd för grova narkotikabrott till ett längre fängelsestraff har tagit strid för att slippa en varning på Hällbyanstalten.

Hällbyanstalten i Eskilstuna är Sörmlands enda med högsta säkerhetsklassen.

Hällbyanstalten i Eskilstuna är Sörmlands enda med högsta säkerhetsklassen.

Foto: Jens Alvin/Arkivbild

Eskilstuna2022-07-17 04:45

33-åringen dömdes förra hösten till sex års fängelse för två fall av grovt narkotikabrott.

Han var inblandad i hanteringen av drygt 75 000 narkotikaklassade tabletter. Narkotikan förvarades bland annat i ett traktordäck, i ett av 33-åringen hyrt förråd.

Södertörns tingsrätt kom fram till att han haft en överordnad ställning i hanteringen.

Mannen förkommer under 28 avsnitt i belastningsregistret har blandat fällts för flera grova narkotikabrott, olaga hot och grovt vapenbrott.

Hovrätten sänkte strafftiden med ett halvår och 33-åringen började avtjäna sitt straff på Hällbyanstalten i Eskilstuna.

I början av juni i år tilldelades han en varning för misskötsamhet av Kriminalvården. Detta för att han på eftermiddagen den 7 april deltog i en "ordningsstörande" aktion tillsammans med flera andra intagna på anstalten, som fick avbrytas av en tillkallad larmstyrka.

Av Kriminalvårdens utredning framgår ett antal fångar var samlade i ett mindre utrymme, nära en inomhusplan där flera spelade fotboll. Fångarna var högljudda genom att skrika, banka och trumma på saker. Ljudnivån beskrevs som "så hög att den kunnat förhindra eller försvåra för personal att upptäcka andra händelser".

Trots flera uppmaningar hörsammades inte anstaltpersonalens anvisningar om att sänka ljudnivån. Först efter att en larmstyrka med förstärkningsutrustning gripit in blev det lugnt. Flera av de inblandade varnades, däribland 33-åringen.

Kriminalvården kom fram till 33-åringen har brustit i sin "skyldighet att visa hänsyn mot personal och medintagna samt att hålla god ordning och följa personalens anvisningar".

33-åringen valde att begära överprövning av beslutet om varning. Han menade att han allt han gjort var att gå fram och tillbaka mellan bollplanen och det lilla utrymmet. "Alla vet att jag inte är högljudd", sa han i sin redogörelse.

Vidematerial från övervakningskameror påstås dock visa att han befann sig i det mindre rummet under stora delar av den tid som oväsendet pågick. Kriminalvården ändrade inte beslutet som då överklagades till förvaltningsrätten. 

I sin överklagan påpekade mannen att man inte behöver vara skyldig bara för att man befinner sig i ett rum tillsammans med andra.

I onsdags kom förvaltningsrättens dom. Domstolen ser ingen anledning till att häva beslutet om varning.

Konsekvensen kan bli senarelagd villkorlig frigivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!