44-åringen, som är anställd vid en statlig myndighet i Eskilstuna, är liksom sina kumpaner – en 50-årig före detta krogprofil i Eskilstuna, en 42-årig man som är fullvärdig medlem i Hells Angels samt en 29-åring från Säter – misstänkt i det så kallade Rio-fallet.
Samtliga sitter häktade i väntan på rättegång och nu vill 44-åringen att Kriminalvården ger honom möjlighet att ringa fler telefonsamtal, något som myndigheten inte är vidare pigga på.
Gällande beslut ger honom rätt att ringa ett telefonsamtal i veckan vid lämpligt tillfälle och att samtalet får pågå i max tio minuter. Det är enligt 44-åringen alldeles för kort tid för att han ska hinna prata med sin fru och sina barn, varför han överklagat beslutet. Han hänvisar till att han tidigare tilläts prata i telefon en timme i veckan.
Kriminalvården har lämnat överklagandet vidare till förvaltningsrätten, som inte anser att beslutet är överklagbart. De menar att 44-åringens begränsade kontaktmöjligheter beror i allt väsentligt på anstaltsvistelsen som sådan. Detta ställningstagande bedöms därför inte medföra sådana rättsliga och faktiska verkningar att det kan antas påverka 44-åringens situation på ett inte obetydligt sätt.
När det gäller Kriminalvårdens ställningstagande rörande frekvensen av telefonsamtalen så ger inte detta den intagne rätt att ta anstaltens personalresurser i anspråk vid viss angiven tidpunkt. Detta beror på den aktuella anstaltens rutiner och resurser, varför 44-åringens överklagande avvisas.