Brist på kockar i Eskilstuna inför sommaren

Det råder brist på utbildade och erfarna kockar i Eskilstuna. För kommunens måltidsservice kan sommaren bli kritisk om inte ytterligare 10-15 kockar anställs. "Det sliter jättehårt på vår personal", säger Eva Blohm, enhetschef på måltidsservice.

Eva Blohm är enhetschef för måltidsservice på Eskilstuna kommun. Hon vittnar om en stor brist på kockar, något som kan innebära en pressad sommar.

Eva Blohm är enhetschef för måltidsservice på Eskilstuna kommun. Hon vittnar om en stor brist på kockar, något som kan innebära en pressad sommar.

Foto: Björn Olsson / SCANPIX/Privat

Eskilstuna2022-05-21 11:46

Det ska inte vara för många kockar säger talesättet. För måltidsservice på Eskilstuna kommun är det sannerligen inga problem. Sedan i våras har de sökt 30 kockar inför sommaren, hittills är ungefär hälften av platserna fyllda.

– Vi har haft löpande intagningar hela våren och har fortfarande några intervjuer som ligger på. Men det ultimata vore om vi hade 10-15 kockar till. Så vi har en ganska stor brist, säger Eva Blohm.

Under sommaren är det främst äldreomsorgen som är i behov av kockar. Det handlar om bland annat kommunens boenden och hemtjänsten. Sommarschemat har kunnat lösas och är lagt, men det är ett sårbart läge.

undefined
Eva Blohm är enhetschef för måltidsservice på Eskilstuna kommun. Hon vittnar om en stor brist på kockar, något som kan innebära en pressad sommar.

– Som det ser ut i dag har vi vikarier på alla tjänster, men det får inte bli några sjukdomar eller något annat. Då har vi inget att fylla upp med, säger Eva Blohm.

Det pressade läget kommer inte drabba dem som ska serveras mat. Däremot kan det komma att gå ut över den ordinarie personalen om det inträffar sjukdomar eller något annat oförutsett. Personal som redan har slitit hårt.

– Vi har gått igenom en pandemi under två år så det sliter jättehårt på vår personal. Jag är full av beundran över att de är så duktiga, säger Eva Blohm.

undefined
De senaste åren har det blivit allt svårare för Eskilstuna kommun att få ansökningar från utbildade och erfarna kockar till de tjänster som utlyses.

Hon har märkt av att det de senaste fem åren blivit allt svårare att locka utbildade och erfarna kockar. Anledningarna till det är flera tror Eva Blohm. Dels har restaurangerna, efter två pandemiår, börjat konkurrera ordentligt med kommunen om kockarna på marknaden. Dessutom har antalet sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rinmangymnasiet i Eskilstuna dalat under några år, även om det till hösten ökat igen.

– Vi märker av konkurrensen på ett helt annat sätt. Vi har många sökande till de fasta tjänsterna, men till visstidstjänsterna och vikariaten är det svårare för oss att få kompetent personal. Det är många som slåss om de stackarna som kommer ut, säger Eva Blohm.

Eva Blohm har emellertid fortfarande gott hopp om att måltidsservice ska kunna rekrytera några fler kompetenta kockar inför sommaren.

– Vi gör allt för att få in folk. Vår personal pratar med sina kompisar och frågar om de vill jobba i sommar, vi har gått ut på sociala medier och vi har haft annonsen ute hela våren, säger Eva Blohm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!