Restaurangutbildning med win-winupplägg

Kockskola på dagen – restaurang och nattklubb på kvällen. Det är frukten av ett samarbete där vuxenutbildningsföretaget Astar flyttat in i BiffGrill & Grändens lokaler i Eskilstuna. "Det här är win-win för båda parter", säger restaurangägaren Göran Pettersson.

Kockeleven Samavia Mahmood serverar jordärtskockssoppa till läraren Stefan Mårtensson.

Kockeleven Samavia Mahmood serverar jordärtskockssoppa till läraren Stefan Mårtensson.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-05-21 20:12

Köket på en nattklubb används företrädesvis kvällstid och står därmed outnyttjat flertalet av dygnets timmar. Det var något som hotell- och restaurangentreprenören Göran Pettersson ville ändra på.

– Det är ett resursslöseri och samtidigt skriker branschen efter utbildad arbetskraft. Vi såg en möjlighet att ha beläggning även dagtid och med en vettig verksamhet som vi kan dra stor nytta av framöver.

undefined
BiffGrill & Grändens ägare Göran Pettersson hoppas att samarbetet med Astar och yrkesutbildningen även ska bidra till att höja branschens renomé vad gäller seriositet.

Sedan ett par veckor tillbaka har flera yrkesutbildningar, i regi av Thorengruppenägda Astar, flyttat in i BiffGrill & Grändens lokaler. 

– I stället för att dutta på och köra luncher och dagens rätt, vilket vi också gjort, så kändes det här lite mer spännande. Det blir ett mer hållbart nyttjande av lokalerna och det blir lite skarpt läge för eleverna där de får jobba i ett riktigt restaurangkök, säger Göran Pettersson.

undefined
Under dagtid upplåts BiffGrill & Grändens kök till Astars yrkesutbildningar. "Ett win-win för båda parter", säger restaurangägaren Göran Pettersson.

Stefan Mårtensson, utbildningsansvarig och lärare på Astar, ser många fördelar med upplägget. 

– Just nu erbjuder vi upphandlade utbildningar med inriktning mot restaurang respektive lokalvård mot Arbetsförmedlingen. Dessutom har vi flera elever som går bageri- och kockutbildning genom Komvux i lokalerna, säger han.

undefined
Kockeleven Samavia Mahmood serverar jordärtskockssoppa till läraren Stefan Mårtensson.

Astars restaurangutbildning har funnits i Eskilstuna sedan 2017 – först i lokaler på Västeråsvägen, därefter på Gustafsvägen.

– Vi satt med utgående hyreskontrakt och när det stod klart att byggnaderna i det gamla slakthusområdet skulle rivas tog vi kontakt med Göran Pettersson. 

– Nu har vi fått väldigt bra lokaler att bedriva utbildning i och det är något som uppskattas av våra elever. Klassrum är bra, men det slår inte att få öva i verkligheten.

Förutom ett välkommet täckningsbidrag för lokalerna ser Göran Pettersson flera fördelar med samarbetet. 

– Det här är en bransch som skriker efter utbildade kockar och efter pandemin har det blivit ännu svårare att rekrytera. Genom att ha utbildningar i våra egna lokaler blir också närheten till praktikplatser kortare. 

undefined
Kockeleven Kelly Eriksson Rodriguez stannar till för att få förrätterna besiktade av läraren Mathias Lager.

Göran Pettersson har själv flera verksamheter som både kan ordna praktikplatser och dra nytta av de nya yrkesutbildningarna.

– Ju längre samarbetet gått desto mer har jag förstått vilken win-win-samverkan det finns i detta. Vi är ständigt i behov av kockar som kan jobba extra och om någon är ett guldkorn kanske vi erbjuder arbete efter avslutad utbildning, säger Göran Pettersson.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!