Eskilstunabon i 60-årsåldern vårdades i somras en längre tid på intensivvårdsavdelningen efter att ha kommit in väldigt sjuk till Mälarsjukhuset. Undersökning visade att mannen drabbats av blodförgiftning, även kallat sepsis.
Under tiden han låg nedsövd och vårdades fick han som en rutinåtgärd en kateter i ändtarmen, för att huden skulle skonas under den långa tiden i sängen och av hygieniska skäl.
När blödningar från ändtarmen upptäcktes togs katetern bort, men den hade hunnit orsaka allvarliga skador. Den kuff – en typ av ballong – som i det här fallet fyllts med vätska för att hålla katetern på plats, hade varit för välfylld. En akut, avlastande operation gjordes. Men utrustningen hade orsakat problem som inte gick att åtgärda.
– Patienten kommer sannolikt att behöva en permanent stomi – påse på magen – eftersom skadan på ändtarmen troligen är bestående, säger Region Sörmlands chefsläkare Bettina Ouvrier som anmäler händelseförloppet till Inspektionen för vård och omsorg enligt lex Maria.
Både kirurgiska kliniken och intensivvårdsavdelningen berörs av anmälan och har själva utrett det som hände. De har även gjort förändringar som ska förhindra att liknande misstag görs igen. Bland annat har användarmanualen till katetern kompletterats.
Mannen är utskriven från sjukvården.