Den 13 april knackade polisen på kvinnans ytterdörr. Vad som låg bakom besöket var inget som avhandlades vid rättegången. Kvinnan fick dock lämna ett urinprov som vid senare analys visade spår av kokain och hasch.
Vid tidpunkten var kvinnan involverad i ett förhållande som kvinnan beskrivit som dysfunktionellt. Mannen som är i 25-årsåldern och förekommer under mer än tio avsnitt i belastningsregistret döms i samma mål.
Sex dagar efter polisens besök i kvinnans lägenhet satte sig paret i kvinnans bil. Det var mannen som satt vid ratten när bilen i hög hastighet kolliderade med en stålbarriär nära järnvägsbron på Tullgatan, mellan Tunavallen och Rinmangymnasiet.
Ett vittne som sprang fram till bilen var övertygad om ingen av de inblandade hade överlevt. Duon som fick klippas loss ur bilvraket klarade livhanken men båda skadades allvarligt.
I samband med händelsen kom både mannen och kvinnan att misstänkas för brott.
I polisförhör har kvinnan berättat om den aktuella kvällen.
"Jag minns att vi satt hemma hos mig och drack drinkar. Vi hade trevligt och pratade strunt vi rökte cigaretter under fläkten i köket. Vi drack tequila, vi var inte osams. Vi skulle ut men jag minns inte till vad eller varför. Vi åkte vid Rekarnegymnasiet i hög hastighet. Han slirar och kör om någon bil i hög hastighet. Jag såg järnvägsövergången och såg att vi körde på fel sida vägen och tänkte att det här kommer inte att gå".
Mannen som saknade körkort var påverkad av såväl alkohol som droger och kom att åtalas för grovt rattfylleri, olovlig körning och grov vårdslöshet i trafik.
Kvinnan som ägde bilen åtalades för medhjälp till grovt rattfylleri och tillåtande av olovlig körning.
Eskilstuna tingsrätt avkunnade på torsdagen dom i målet. Kvinnan döms för det ringa narkotikabrott som hon erkänt men även för de två andra brotten.
Även mannen fälls på samtliga åtalspunkter och döms till tre månaders fängelse.
Kvinnan kommer undan med villkorlig dom och samhällstjänst i 50 timmar.
Vad som händer med hennes chefstjänst på en förvaltning i Eskilstuna kommun är ännu oklart, säger ansvarig förvaltningschef till tidningen.
– Det här följer det som varit förväntat. Det har fallit en dom och nu ska den eventuellt överklagas innan den vinner laga kraft. Nu följer vi de regler och lagar och rutiner som finns för den här sortens ärenden. Vi har som kommun gjort många satsningar för att förhindra kriminalitet och har haft upplysningskampanjer för att sådant här inte ska hända men när det gör det följer vi de regler och lagar och riktlinjer som finns.
Vilka förutsättningar finns det för chefen i fråga att arbeta kvar med utgångspunkt i det du säger nu om hur ni jobbar med de här frågorna?
– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet men det där är en rätt avancerad bedömning. Det beror på vad det är för chefsuppdrag personen har. Men vi ser generellt sett alltid allvarligt på all form av brottslighet i kommunen.
I ett tidigare samtal med oss sade du att det inte finns några räkmackor för de som är dömda för brott?
– Ja, eller ingen kommer undan. Vi bedömer alla lika efter de regler och lagar som finns.
Men är det förenligt med en så här hög chefsroll att dömas för narkotikabrott och medhjälp till grovt rattfylleri?
– Jag kan inte uttala mig i det enskilda fallet. Nu fortsätter vi att jobba med frågan internt.
Den här chefen har tillfälligt fått andra uppgifter under tiden som brottsutredningen pågått. Kommer hon att vara fortsatt i tjänst?
– Det kan jag inte svara på i dag, säger ansvarig förvaltningschef.
Under huvudförhandlingen i tingsrätten, för ett par veckor sedan, uppgav den nu dömda kvinnan att hon skulle förlora sitt arbete om hon fälls.