Bidragsbrott polisanmälda – kräver pengar tillbaka

Under augusti gjorde Eskilstuna kommun fem polisanmälningar mot flera bidragsfuskare. Totalt vill man ha tillbaka 719 594 kronor i skadestånd – pengar som felaktigt betalats ut i försörjningsstöd.

Simon Brunner är teamledare på Arbetsmarknad- och vuxenförvaltningens grupp mot felaktiga utbetalningar.

Simon Brunner är teamledare på Arbetsmarknad- och vuxenförvaltningens grupp mot felaktiga utbetalningar.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-09-13 04:45

I augusti krävde Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden skadestånd på mellan 23 901 kronor till 419 186 kronor i fem olika ärenden.

Det handlar uteslutande om att bidragsökande, som beviljats ekonomiskt bistånd, undanhållit eller lämnat felaktiga uppgifter – och som därmed fått pengar de inte varit berättigade till.

– Det är de fall som vi har polisanmält. Sedan tillkommer de där vi endast upprättat återbetalningsärenden, säger Simon Brunner som är teamledare på kommunens grupp mot felaktiga utbetalningar.

En kvinna i 25-års åldern krävs på drygt 190 000 kronor i skadestånd efter att vid 25 tillfällen ansökt och fått bidrag, samtidigt som hon hoppat över att redogöra för banktillgodohavande och andra disponibla tillgångar.

– Individer som självmant betalar tillbaka kan räkna med sänkt skadeståndsanspråk, även om de fortsatt riskerar att fällas för bidragsbrott.

En annan kvinna krävs på närmare 420 000 kronor i skadestånd efter att hon vid ansökan om ekonomiskt bistånd uppgett att hon levde som ensamstående med tre barn. 

I en utredning, gjord av Försäkringskassan, har det visat sig att hon hela tiden levt tillsammans med barnens pappa och att hon under två och ett halvt år felaktigt fått ut pengar.

– Hittills i år har vi gjort 19 polisanmälningar i liknande ärenden och under september kommer det upprättas några till, säger Simon Brunner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!