Kommunen behövde spara – slängde nästan 20 000 plantor

Odlingen var igång, plantorna hade satts i jorden för att drivas upp till blommor som skulle planteras ut runt om i kommunen. Då kom mardrömsbeskedet: Nästan 20 000 plantor måste slängas.

På Tång Lindströms väg odlar Eskilstuna kommun de blommor so msedan planteras ut i kommunen.

På Tång Lindströms väg odlar Eskilstuna kommun de blommor so msedan planteras ut i kommunen.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2019-08-15 06:32

I sitt högteknologiska växthus på Tång Lindströms väg odlar Eskilstuna kommun sedan fyra år tillbaka de blommor som planteras ut i kommunen. Det rör sig om tusentals plantor som planteras ut i två omgångar, vår och höst. Förra året planterades 50 000 sommarblommor ut i juni, i år hade park- och naturavdelning fått grönt ljus för att utöka antalet blommor till 70 000. Sedan kom bakslaget.

– Vi tänkte spänna musklerna lite extra, men det visade sig inte vara läge just nu. Vi fick besparingsbeting, på grund av ekonomiska åtstramningar fick vi inte plantera ut lika mycket blommor som det var tänkt, säger Charlotte Mörn, tillförordnad chef på park- och naturavdelningen.

När besparingskravet kom var emellertid odlingen redan igång. Resultatet blev att nästan 20 000 plantor som inlett resan mot att bli blommor istället kastades.

– Det känns fruktansvärt tråkigt, speciellt för de som har tagit hand om plantorna hela vägen som om de vore små barn och sen tvingas slänga dem lagom när de ska planteras ut. Vi planerar på hösten vad vi ska göra nästa år och planterar de första plantorna redan vid årsskiftet, säger Charlotte Mörn.

Det fanns dock inget annat alternativ än att kasta plantorna enligt Charlotte Mörn.

– Vi har inte pengar till att plantera ut och sköta blommorna. På grund av sparkraven har vi inte kunnat anställa så många som vi hade tänkt.

Hade inte kommunen kunnat sälja plantorna till allmänheten för en billig peng?

– Vi får inte konkurrera ut någon annan så vi kom inte fram till hur vi skulle kunna hantera det här på något annat sätt. Vi får diskutera hur vi ska göra om det händer igen.

Park- och naturavdelningen ligger under stadsbyggnadsnämnden som fick besparingskrav som ett led i de stora besparingar som kommunen tvingats till under året. Att man valde att dra ner på sommarblommorna har Charlotte Mörn trots allt förståelse för.

– Sommarblomsplanteringarna är som grädde på moset och om det blir bättre tider framöver är det lätt att fylla på igen, säger hon.

De kastade plantorna resulterade främst i att det blev färre urnor med blommor på refugerna runt om i kommunen, och amplar som var tänkt att pryda utvalda lyktstolpar slopades helt. Trots besparingarna planterade kommunen ut något fler blommor än förra sommaren och den mindre mängd blommor som planeras till hösten kommer inte påverkas av sparbetinget enligt Charlotte Mörn.

Helt utan syfte blir dock inte de kasserade plantorna.

– Nu blir de till kompost i stället som vi kan lägga på gräsmattorna nästa år, säger Charlotte Mörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om