"I Gamla basen upplevs miljön fuktig och det luktar akvarium... Efter ca 30 min vistelse...valde jag att lämna p.g.a. kraftig huvudvärk".
Så skriver kommunhälsans arbetsmiljöingenjör i sin rapport från den 8 februari i år. Provtagningarna i lokalerna på Gårdskälsgatan initierades av boendets chef efter att flera anställda – men också ungdomar som bor där – drabbats av en rad hälsobekymmer som långvarig ögoninflammation, halsont, huvudvärk och sömnproblem.
Sjukfrånvaron hos personalen ska också ha varit hög.
Vägg i vägg med LSS-boendet ligger ett korttidsboende med fritidsverksamhet för barn och ungdomar från särskolan. Där är problemen med luftkvaliteten i lokalerna ingen nyhet. I uppskattningsvis tre till fem år har personalen klagat på den krånglande ventilationen.
Under 2020 bytte fastighetsägaren Victoriahem ut ett trasigt aggregat. Därefter uppstod driftsproblem med den nya anläggningen som från och till stannat upp.
Anställda har även reagerat på att det luktat äckligt i lokalerna. Trots åtgärder från fastighetsvärden har situationen aldrig blivit fullt bra.
Strax efter nyår i år upptäcktes så en fuktskada inne i ett kök på korttidsboendet. Köket revs och rummet stängdes av.
Ungefär samtidigt kom de första larmen från personalen på LSS-boendet.
Protokollet från kommunhälsans undersökning visar utslag på fukt i flera innerväggar. Och i allrummet i det som kallas gamla basen konstaterar arbetsmiljöingenjören att det luktar illa och att luften känns fuktig.
"Upphör snarast med verksamheten i befintliga lokaler tills dess att det säkerställts att man utan risk för ohälsa fortsatt kan vistas där", är hans sammanfattande uppmaning till verksamhetschefen.
En vecka senare evakueras boendet. Därefter har även korttids- och fritidsverksamheten påbörjat en egen evakuering.
Marie Skoghill, avdelningschef för LSS-boenden på vård- och omsorgsförvaltningen, berättar att kommunen har hittat en bra tillfällig lösning för ungdomarna som bott permanent på boendet. Hon säger att det är positivt att problemet nu blir ordentligt utrett.
Personal har klagat i flera år. Hur har det fått vara så här?
– På avdelningen hos mig har det inte lyfts som ett problem tidigare. Det är allvarligt om det är något i den här lokalen som gör att människor blir sjuka. Det vill jag inte stå bakom. Det är därför vi flyttar ut våra ungdomar så att det kan kollas.
Det här är inte uppgifter du fått del av tidigare?
– Nej. Jag har själv varit på boendet och aldrig känt av det. För ett år sedan mötte jag det dåvarande skyddsombudet där. Då hade de gjort vissa korrigeringar av luftflödena men det framgick inte att någon hade problem av luften.
Hur mår ungdomarna i dag?
– De mår bra. Ingen har utvecklat några allvarliga problem. De flyttade ut i onsdags. Sedan får vi följa om de upplever en förbättring. Det skulle i så fall visa att det varit rätt att evakuera.
Det här är ungdomar med stora stödbehov som är helt beroende av kommunens omsorg om dem. Vad tänker du om att de har fått bo i de här lokalerna?
– Det är klart att vi ser allvarligt på om det skulle visa sig att lokalerna är ohälsosamma. Vi har ett ansvar för att se till att de bor bra.
Efter evakueringen har Victoriahem gjort egna undersökningar som lett till att en ny fuktskada nu upptäckts inne i ett kök på LSS-boendet.
Lokalstrategen Magnus Domberg på Kfast ansvarar för kommunens kontakter med Victoriahem. Han säger att det fortfarande är osäkert vad som ligger bakom luftproblemen.
– På LSS-boendet har vi inte tidigare fått något larm. Inte heller den senaste undersökningen visar på några direkt dåliga värden. Utan det är mer en upplevd känsla. Man har också sett vissa förhöjda värden på fukt uppe på väggarna men vi förstår inte varför.
Menar du att det är mätningarna som blivit fel?
– Det är möjligt. Det finns ingen rimlig förklaring till var fukten skulle komma ifrån. Samtidigt är det inga alarmerande värden.
Arbetsmiljöingenjören skriver att han lämnat kontrollen av lokalerna på grund av kraftig huvudvärk. Det låter inte bra.
– Nej det håller jag med om.
Då undrar man ju vilket skick lokalerna är i?
– Jo, och även personalen har en upplevelse av att något är fel. Det måste man ha full respekt för. Men vi hittar inget mätvärde som visar vad vi ska göra åt problemet.