Kommunen får rätt att tvångsinlösa fastighet

En förorenad och grovt vanvårdad fastigheten i Vilsta industriområde får exproprieras av Eskilstuna kommun. Det har mark- och miljödomstolen beslutat.

Äganderätten till den herrelösa och grovt förorenade fastigheten på Skjulstagatan har nu övergått till kommunen genom så kallad expropriering. Rickard Ålund, chef på kommunens fastighets- och exploateringskontor, hoppas att marksaneringen kan komma igång under 2023.

Äganderätten till den herrelösa och grovt förorenade fastigheten på Skjulstagatan har nu övergått till kommunen genom så kallad expropriering. Rickard Ålund, chef på kommunens fastighets- och exploateringskontor, hoppas att marksaneringen kan komma igång under 2023.

Foto: Lars Skärlund/Eskilstuna kommun

Eskilstuna2022-03-14 04:45

Den en hektar stora fastigheten med beteckningen Ljusbågen 6 på Skjulstagatan i Vilsta industriområde är svårt förorenad efter tidigare verksamhet med ytbehandling. I samband med en brand 2012 läckte en stor mängd kemikalier ut som spreds i marken och grundvattnet.

undefined
Så här såg det ut vid den brand som inträffade på ytbehandlingsfirman på Skjulstagatan 2012.

Företaget som fanns på platsen gick i konkurs och fastigheten, som aldrig såldes, har varit herrelös (abandonerad) sedan dess. Någon byggnad finns inte kvar på området men enligt de utredningar som gjorts måste omfattande jordmassor schaktas bort för att få bort föroreningarna. Kostnaden för den nödvändiga saneringen har beräknats till elva miljoner kronor. Samtidigt bedöms fastighetens marknadsvärde i oförorenat skick uppgå till tre miljoner kronor.

Om kommunen hade förvärvat fastigheten hade ett ansvar för föroreningarna följt med köpet. För att få ihop ekvationen har strategin därför varit att expropriera fastigheten och sedan ansöka om bidrag av staten för sanering. Förfarandet ligger i linje med Naturvårdsverkets rekommendationer för kommuner att skaffa sig rådighet över abandonerade fastigheter utan att träffas av ansvar.

undefined
2012 brann byggnaderna ner till grunden och en mängd ytbehandlingskemikalier läckte ut och spreds i marken och grundvattnet.

Processen inleddes för drygt ett år sedan och nu har beslut kommit från mark- och miljödomstolen som medger att äganderätten övergår till kommunen genom expropriation.

Enligt Rickard Ålund, chef på kommunens fastighets- och exploateringskontor kommer kommunen nu att ansöka om statligt bidrag från Länsstyrelsen som i sin tur ansöker hos Naturvårdsverket.

undefined
Rickard Ålund är chef för kommunens fastighets- och exploateringskontor.

– Jag tror vi har goda förutsättningar för att erhålla statligt bidrag för marksaneringen, dels för att vi tidigare har fått det för undersökningar och utredningar, dels för att vi har följt Naturvårdsverkets rekommendationer.

Avser ni att söka statligt stöd för hela kostnaden, elva miljoner kronor?
– Ja, den kostnaden kommer att finnas med i ansökan. Vi får dock inte göra en vinst med statliga bidragsmedel och därför kommer ett avdrag göras med den värdeökning vi som fastighetsägare får av att marken saneras. I slutänden kan vi som kommun göra ett nollsummespel.

När tror du saneringen kan komma igång?
– Det är lite svårt att säga men med lite flyt är marksanering igång 2023.

När tror du att en försäljning av fastigheten kan ske?
– Med hänsyn till nämnda osäkerheter så är en förhoppning att nya verksamheter kan etableras under 2024, säger Rickard Ålund.

Karta: Skjulstagatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!