Point 65 Swedens grundare och vd Richard Öhman berättade nyligen i en artikel i Eskilstuna-Kuriren att företaget vill ställa ut Bastumater runt om i landet och att de ser Eskilstuna som högintressant. Han berättade dock att intresset från Stockholms kommun var svalt och nu är frågan hur ansvariga här i Eskilstuna ställer sig kring Bastumater intill Eskilstunaån?
– Rent generellt är vi öppna och jättepositiva till att få till mer innehåll och upplevelser i stadskärnan, säger Christina Blomberg, stadsutvecklingsstrateg på Eskilstuna kommun, och tillägger:
– Årummet är en fantastisk tillgång för staden som vi absolut kan använda oss mer av. Det här är ett jätteintressant initiativ.
Betyder det att vi kanske får se en Bastumat här i höst?
– Det är svårt att svara ja eller nej på den frågan, man måste prova varje fall för sig. När det gäller obemannade verksamheter, som den här, måste man titta på trygghet och säkerhet, att den fungerar när den är obemannad. Man måste ha tänkt igenom detta i sitt koncept när det presenteras.
Hon berättar att de tittar på alla idéer som kommer in och ser om de är möjliga att förverkliga, och att det är vad Eskilstunaborna vill ha.
– Som till exempel att det funkar på platsen. Man måste titta på fall till fall, det passar kanske inte att driva allt i obemannad form, det måste vi ta ställning till.
Att en Bastumat skulle placeras intill den befintliga Kayakomaten är inte några problem sett till just vattenkvalitén.
– Det är inte vattnet som inte är badbart i centrum, det är botten som är förgiftad på vissa ställen och får inte drivas upp. Vattenkvalitén är bra, det togs vattenprover under förra sommaren då vi hade wakebordbanan där.
Christina Blomberg förklarar att vissa delar av ån är grund i centrum.
– Det är en aspekt om man tänker på bad, att det är tillräckligt djupt.
– Men för de idéer som inkommit om att lägga restaurangbåtar i ån, som inte skall åka utan bara ligga still, så är ju det faktum att det är så grunt som sätter käppar i hjulet för det. Båttrafik på ån är också svårt på grund av att det är grunt och broarna som finns.
Hon säger att om företaget är intresserade av att ställa ut en Bastumat är de öppna för deras idé.
– Med förslag på egen placering, och ju mer genomtänkt idén är desto lättare att få igenom den.
Christina Blomberg tipsar aktörer som har liknande idéer att vända sig till kommunens näringslivsavdelning.
– Man kan man vända sig till dem för att få guidning, så man får veta i vilken ordning man ska göra saker och få bra tips.
Kommunen har precis startat ett utvecklingsarbete om årummet.
– Vi kommer i vår att bjuda in Eskilstunabor och se vad man saknar och vill se mer av i centrala årummet. Ett sådant tillfälle är bra för sådana här idéer. Vi vänder oss brett till invånare, företag och organisationer att delta och komma med idéer då, menar Christina Blomberg och avslutar:
– Det skall bli intressant att se hur testet i Solna faller ut, gällande Bastumat, och erfarenheterna därifrån kan ju vara matnyttiga för oss.
När det gäller tillstånd krävs det bygglov och strandskyddsdispens och de måste prövas utifrån varje plats förutsättningar och gällande lagstiftning informerar Sofia Lindén, bygglovschef på stadsbyggnadsförvaltningen på Eskilstuna kommun, om.