Lovade 150 tillsvidareanställningar – blev noll

Kommunen lovade tillsvidareanställningar till 150 personer med funktionsnedsättning inom tre år. Sju år senare har 117 personer fått tillfälliga jobb – men ingen har blivit fast anställd. "Det är superviktigt att inte lova för mycket", säger Mattias Lillieborg på kommunens IPS-enhet.

För sju år sedan lanserades projektet "150 jobb" som skulle ge 150 personer med funktionsnedsättning tillsvidareanställning i kommunkoncernen. Men projektet har inte hållit vad det lovat.

För sju år sedan lanserades projektet "150 jobb" som skulle ge 150 personer med funktionsnedsättning tillsvidareanställning i kommunkoncernen. Men projektet har inte hållit vad det lovat.

Foto: Marie Bremberg

Eskilstuna2021-07-19 06:21

Under parrollen "Allas rätt till anställning – Eskilstuna går före" skulle 150 personer med funktionsnedsättning få tillsvidareanställningar inom kommunkoncernen mellan 2014 och 2016. 

Projektet ingick i den kommunala satsningen "Fler jobb, fler i jobb", som skulle bidra till att pressa ner arbetslösheten i Eskilstuna under tio procent till 2020.

Förra året var sysselsättningsgraden bland personer med funktionsnedsättning som medför en nedsatt arbetsförmåga 52 procent. Bland befolkningen i stort var motsvarande siffra 77 procent.

Syftet med projektet "150 jobb" är enligt Anders Karlsson, verksamhetschef för funktionshinderområdet i Eskilstuna kommun, att öppna upp arbetsmarknaden för en grupp där många står långt från arbetsmarknaden och att öka självkänslan bland personer med olika typer av fysiska och psykiska funktionsnedsättningar.

undefined
Anders Karlsson är verksamhetschef för funktionshinderområdet på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

I september 2015, knappt ett år efter att kommunfullmäktige öronmärkt 1,5 miljoner kronor till projektets första tolv månader, konstaterade vård- och omsorgsnämndens ordförande Mikael Edlund (S) att utfallet dittills – 27 jobb – inte levt upp till förväntningarna. 

– Under den här treårsperioden ska vi klara av det här. Det kan jag lova, sade han i en intervju med P4 Sörmland.

Sedan dess har det varit tyst kring projektet.

När kommunen 2018 slog fast att "Fler jobb, fler i jobb" varit en lyckad kraftsamling, och att Eskilstuna var på god väg mot målet om tio procents arbetslöshet 2020 (13,3 procent i april 2021) omnämndes inte "150 jobb".

undefined
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Mikael Edlund (S) var 2015 säker på att kommunen skulle uppfylla löftet om 150 jobb till personer med funktionsnedsättning senast året därpå.

Sju år har passerat sedan starten, och projektet är ännu aktivt, men några 150 jobb har det fortfarande inte blivit. Enligt Anders Karlsson har sammanlagt 117 personer med funktionsnedsättning haft anställning inom ramen för projektet sedan 2014, varav 45 "av olika anledningar" lämnat sina jobb. I dagsläget är 72 personer anställda och tolv personer har praktik mot anställning.

Trots det uttryckliga löftet har ingen som anställts inom ramen för projektet blivit tillsvidareanställd. I stället sker anställningarna genom det så kallade BEA-avtalet, ett kollektivavtal avsett för tidsbegränsade anställningar kopplade till arbetsmarknadspolitiska insatser likt "150 jobb".

– Vanligtvis anställs man i ett år med möjlighet till förlängning, säger Elina Orädd, förhandlingschef på Eskilstuna kommun.

undefined
Anställningarna inom 150 jobb-projektet finansieras med lönebidrag från arbetsförmedlingen.

Anställningarna finansieras till stora delar med lönebidrag från arbetsförmedlingen, och varaktigheten på jobben avgörs av huruvida myndigheten godkänner fortsatt stöd för individen i fråga. Utan pengar från arbetsförmedlingen, inget jobb.

– De fattar beslut om lönebidrag ett år åt gången. Det vanligaste är att man arbetar ett år, att insatsen förlängs med ytterligare ett år, och att den därefter avslutas.

Även Mattias Lillieborg, chef för kommunens IPS-enhet som ansvarar för "150 jobb", säger att anställningar inom projektet varar i högst två år. Tanken med projektet är, säger han, att jobben ska fungera som en språngbräda ut på den reguljära marknaden.

undefined
Mattias Lillieborg är enhetschef på IPS-enheten som ansvarar för projektet "150 jobb".

En tidsbestämd anställning kan följas av en annan, men att ett jobb inom ramen för projektet övergår i en tillsvidareanställning är, säger han, överhuvudtaget inte möjligt.

– Det kan det aldrig göra. Det är baksidan av det här, och det tror jag inte att man hade klart för sig när man startade projektet. Ska man få en riktig tillsvidareanställning så måste man söka jobbet. Då måste tjänsten utlysas, och då blir det väldigt svårt för de här personerna att konkurrera på samma premisser som andra jobbsökande.

undefined
Beslutet om projektet klubbades av kommunfullmäktige 2013 inom ramen för den större satsningen "Fler jobb, fler i jobb".

Är man tydlig från kommunens sida att det, tvärtemot vad som utlovats, aldrig kan bli aktuellt med tillsvidareanställningar?

– Visst tusan är det luddigt. Läser man verksamhetsplanen för 2014 så står det att det ska vara tillsvidareanställningar, så jag förstår att det kan bli förvirrande. 

Från kommunen har man tryckt på projektet som ett sätt att höja självkänslan hos personer med funktionsnedsättning. Hur tror du att det påverkar självkänslan att kämpa hårt för att sedan få höra att en tillsvidareanställning aldrig funnits på kartan?

– Ja, man måste beskriva verkligheten. Man måste berätta exakt hur det ser ut och fungerar. Vi har lagar, regler och fackförbund som gör att vi inte kan anställa hursomhelst. Det är superviktigt att inte lova för mycket.

BEA-avtalet

BEA (Bestämmelser för arbetstagare i arbetsmarknadspolitiska insatser) är ett kollektivavtal avsett för arbetstagare som anställs genom åtgärder för att minska arbetslösheten.

Anställningarna omfattas inte av Lagen om anställningsskydd.

En BEA-anställning är i regel tidsbegränsad och arbetstagarens lön finansieras delvis med bidrag från arbetsförmedlingen. Syftet är att stärka arbetstagarens möjligheter att gå vidare och få en reguljär anställning.

Källa: SKR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!