Den pågående flyktingkrisen gör att det kommer allt fler ensamkommande barn till Sverige. Så även till Eskilstuna som nu kraftsamlar för att möta krisen.
– Vi öppnar ett tillfälligt HVB-boende i Torshälla, Mälarvik, på måndag. Det blir ett boende med åtta till tio platser som vi successivt bygger ut till cirka 20 platser för ensamkommande, säger Ulf Eriksson, enhetschef vid resursenheten ensamkommande barn och ungdomar.
Mälarvik kommer till en början användas för akutplaceringar. En tillfällig lösning som kompletteras med mer permanenta. Eskilstunas tre HVB-hem för ensamkommande kan bli fler.
– Vi har diskussioner och planer för att starta ett HVB-boende i Skiftinge med ungefär samma innehåll som Mälarvik. Men det blir permanent.
Förhoppningen är att kunna öppna kring årsskiftet och rekrytering av personal pågår. Boendet beräknas ha cirka 20 platser. Lika många platser planeras för ett nytt boende i Vilsta.
– Det i Vilsta tror vi ska vara i gång i april–maj, säger Ulf Eriksson.
Kontakter har även tagits med olika företag om att bygga ett HVB-boende med moduler. En byggklar tomt finns och tanken är att det ska öppna för ytterligare 18 boendeplatser i augusti 2016. Blickarna riktas även mot Söderskolan, vid gamla Tunaforsskolan.
– Söderskolan är för närvarande tom. Vi har tittat och sett att det går att bygga ytterligare ett HVB med sammanlagt 18 platser i fastigheten.
På regeringsnivå pågår en diskussion om en lagändring. HVB är en dyr och resurskrävande boendeform som från början var tänkt för ungdomar med exempelvid missbruks- eller beteendeproblematik. Nu förväntas riksdagen fatta beslut om en ny boendeform som inte är lika kostsam, så kallade stödboenden. Den nya lagen väntas träda i kraft 1 januari 2016.
– Stödboende underlättar som placering under tiden ett mer permanent boende hittas, men även för längre tid. Detta gäller för ungdom mellan 16 till 20 år, så behovet av HVB återstår då åldern har sänkts i gruppen ensamkommande.
Hur påverkar en eventuell lagändring Eskilstuna?
– En lagändring ger Eskilstuna en möjlighet att kunna arbeta mer långsiktigt och planerat än nu i det akuta läget.