För nästan tre år sedan placerade kommunens arbetsmarknads- och familjenämnd en familj med två små barn på ett familjehem i Rimbo utanför Norrtälje. Det yngsta barnet hade omhändertagits enligt Lagen om vård av unga, LVU. Övriga familjemedlemmar var på hemmet frivilligt. Syftet var att föräldrarna skulle få stöd och handledning i sitt föräldraskap.
En meningslös tid
Vistelsen varade i fem månader, en tid som mannen och kvinnan beskriver som totalt meningslös. Upplevelserna ska ha lett fram till en krisreaktion med sjukskrivning som följd.
Parets advokat hänvisade också till att Länsstyrelsen i Stockholm vid en inspektion i november 2006 konstaterade att familjehemmet i Rimbo snarare var att betrakta som ett HVB-hem, Hem för vård och boende, men att tillstånd för sådan verksamhet saknades. Hemmet är numera avvecklat.
Kommunen tillbakavisade kritiken. I första hand ville man skydda det yngsta barnet, men samtidigt undvika separation från föräldrarna. Och eftersom det handlade om en familjehemsplacering, förmedlat av företaget Sociala Tjänster AB, krävdes inget tillstånd från länsstyrelsen.
Tingsrätten gjorde samma bedömning. Man anser inte heller att kommunen begick något fel i sin myndighetsutövning när de LVU-placerade det yngsta barnet. Beträffande krisreaktionen menar tingsrätten att det inte går att styrka att den orsakades av familjehemsvistelsen.
Ska betala rättegången
Skadeståndkravet på 50 000 kronor till kvinnan i familjen, och 25 000 kronor till mannen, tillbakavisas därmed. Paret har dömts att ersätta Eskilstuna kommun med 41 481 kronor för rättegångskostnader.
Läs hela artikeln i onsdagens papperstidning.