Torr sommar och granbarkborre tär på Kronskogen

Känner du inte igen dig längs stigarna i Kronskogen så är det inte så konstigt. Sedan i höstas har kommunen tagit ner drygt 200 döda träd i naturreservatet. "Det handlar främst om äldre granar som inte orkat stå emot torka och angrepp från granbarkborrar", säger kommunekologen Charlotta Kjellström.

I naturreservatet Kronskogen-Stenby äng har drygt 200 döda granar tagits ned. Här syns kommunekologen Charlotta Kjellström vid en av dem.

I naturreservatet Kronskogen-Stenby äng har drygt 200 döda granar tagits ned. Här syns kommunekologen Charlotta Kjellström vid en av dem.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-02-02 09:03

Sommaren 2018 var extremt torr och något som frestade på granbeståndet i Sörmland. Nu, ett par år senare blir effekterna allt tydligare.

– Träden blir stressade när de inte får den mängd vatten de behöver och då orkar de inte heller stå pall mot olika angrepp. Den långa sommarperioden utan nederbörd gjorde att flera träd torkade ut och många granar blev angripna av granbarkborren, säger Charlotta Kjellström.

Strax efter start och mål vid löpspåren i Kronskogen i Eskilstuna ligger åtskilliga döda granar fällda med stor precision. 

– Uppskattningsvis rör det sig om 200 träd. Förra året gjorde vi en liknande insats i naturreservetet Skiren-Kvicken, men där handlade det om ett ännu större antal.

undefined
Kommunekolog Charlotta Kjellström vid en av de många döda granar som tagits ned.

Så sent som i augusti besökte tidningen Skiren-Kvicken där vi träffade kommunbiologen Gunilla Frenne som förklarade skillnaden mellan bekämpning av granbarkborren i olika skogstyper.

– I produktionsskog är träden i samma ålder och man väljer att ofta avverka större ytor gran för att bli av med barkborren, eftersom angrepp kan få stora ekonomiska konsekvenser. I ett naturreservat gör det inte så mycket om träd dör, här är skogen i olika ålder och utveckling och då får naturen ha sin gång.

undefined
Den extremt torra sommaren 2018 gjorde att många granar blev extra mottagliga för granbarkborrar.

Kronskogen-Stenby äng är ett av kommunens 21 naturreservat och enligt Charlotta Kjellström är syftet med nedtagningen främst att göra det säkrare att vistas längs spåren och lederna i skogarna. Med nästan 20 000 människor boende i närområdet är det ett av Eskilstunas viktigaste friluftsområden.

– Vi har tagit ner de granar som har bedömts utgöra en säkerhetsrisk för de spår, elledningar och vägar som kommunen sköter. Fortfarande kan något träd blåsa ner ändå men detta är ett förebyggande arbete eftersom mängden döda träd är så stor just nu, säger hon.

undefined
Den cirka fyra millimeter långa, flygande skalbaggen borrar sig in och kan döda friska granar.

Det pågående arbetet, som initierats av stadsbyggnadsförvaltningen, påbörjades redan 2019 men i slutet av 2021 har det skett ett mer omfattande och mer genomgående arbete.

– I år kommer vi att satsa på att se över gränsen för Kronskogen-Stenby äng så att den är ordentligt markerad, många gränsträd har säkerligen fallit eller tagits ner.

Under våren ska kommunen göra liknande insatser i såväl Årby naturreservat som i Kvarntorp och vid Näshultasjön, söder om Bälgviken.

I Vilsta vill även kultur- och fritidsförvaltningen ta ner de träd längs spåren som kan utgöra en risk. De försöker få politikerna att sätta till extra medel.

– Vi har prioriterat medel i vår ordinarie budget för detta arbete. Vilsta är dock så pass stort och arbetet så omfattande att det krävs en hel del pengar för att få det gjort.

undefined
I naturreservatet Kronskogen-Stenby äng har drygt 200 döda granar tagits ned. Här syns kommunekologen Charlotta Kjellström vid en av dem.
undefined
"Träden ska fällas förr eller senare och på det här sättet kan vi styra var de hamnar", säger kommunekologen Charlotta Kjellström.

Där är det är kultur- och fritidsförvaltningen som sköter motionsspår och mountainbikeleder och stadsbyggnadsförvaltningen resten av de markerade lederna. 

– Det står mycket död gran i Vilsta som behöver tas ner. Förr eller senare ska träden fällas och på det här sättet kan vi styra var de hamnar.

Skogen ser väldigt annorlunda ut på bara några månader. Vad har ni fått för reaktioner?

– En del tycker att det ser hemskt ut. Då det är ett naturreservat kommer vi att lämna så mycket som möjligt orört efter nedtagningen. På sikt blir det en helt ny skog och det ska bli spännande att se vad som kommer upp istället.

undefined
Kronskogen-Stenby äng är ett av kommunens 21 naturreservat och syftet med nedtagningen är främst att göra det säkrare att vistas längs spår och leder.
Granbarkborre

Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på landets granskogar. Den svärmar under maj–augusti, vilket ger risk för nya angrepp. 

Den cirka fyra millimeter långa, flygande skalbaggen borrar sig in och kan döda friska granar.

Skogsägare uppmanas att kontrollera sin skog minst var fjärde vecka för att upptäcka angrepp så tidigt som möjligt. Det man ska titta särskilt efter är brunt borrmjöl vid stambasen och i barkfickor. 

Det finns flera sätt att förebygga angrepp.

Källa: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!