Efter skjutningarna – kommunen har gått upp i stabsläge

Närmare trettio skjutningar har ägt rum i Eskilstuna – hittills i år. Nu har kommunen tvingats upp i stabsläge och vidtar åtgärder för att öka tryggheten i den rådande situationen.

Nu har kommunen gått upp i stabsläge till följd av skjutvåldet. Så sent som under söndagen sköts en man i benet bara några hundra meter från entén till Rekarnegymnasiet.

Nu har kommunen gått upp i stabsläge till följd av skjutvåldet. Så sent som under söndagen sköts en man i benet bara några hundra meter från entén till Rekarnegymnasiet.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2022-11-28 16:57

I morse publicerade SVT en kartläggning  som visar att 37 skjutningar av de skjutningar som skett i Eskilstuna de senaste året inträffat i inom en 500 meters radie till en skola.

– Vi har haft många skjutningar i närheten av skolor och vi ser väldigt allvarligt på det för stadens räkning. Men det är också viktigt att komma ihåg att skolorna ligger i områden där skjutningarna har skett inte på själva skolan, säger Ingrid Sköldmo, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Hittills i år har närmare trettio skjutningar ägt rum i staden, och så sent som under söndagen sköts en man i benet nära Rekarnegymnasiet. Ingrid Sköldmo understryker att staden befinner sig i ett väldigt allvarligt läge som berör eleverna.

undefined
Ingrid Sköldmo, förvaltningschef barn- och utbildningsförvaltningen.

– Våra barn påverkas av att det är personer som blir skjutna i staden. Man kanske känner dem, man kanske är släkt eller är granne. 

För några veckor sedan gick Eskilstuna som kommun in i stabsläge på grund av skjutvåldet. 

– När det blev klart att polisen får en utökad resursfördelning till Eskilstuna, bestämde kommundirektören att kommunen skulle möta upp med en stabsorganisation för att stödja och driva samverkan med polisen, säger Håkan Söderberg, säkerhetschef i kommunen som är med och leder arbetet.

Staben, som arbetar dagtid, består sex personer främst av från kommunledningskontoret som har regelbundna möten med polisen och de olika förvaltningarna för att kunna möta upp med resurser och öka tryggheten där det behövs.

– I dialog med de berörda förvaltningarna gör man en förskjutning eller omdisponering av resurser så att man kan vara närvarande. Vi jobbar bland annat med våra väktarresurser. 

Det finns ett område som staben har extra koll på.

– Kommunen som helhet har ett fokus på Årby. Det som initierade att vi gick in i stabsläge berodde på händelserna där, men nu följs det av vad som händer i staden, säger han.

undefined
Årby är ett av områdena som staben har extra koll på.

I samband med detta jobbar även barn- och utbildningsförvaltningen extra med säkerhetshöjande åtgärder så som att se över skolgårdar och buskage, lås och larm för att skapa trygghet.

– Vi jobbar även med utbildningsinsatser med rektorer och personal. Under vecka 44 exempelvis hade vi en utbildning i pågående dödligt våld, för att få reda på hur man gör som lärare i en sådan situation, säger Ingrid Sköldmo. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!