Kommunen vill ha fler lokala anbud vid upphandlingar

Varje år handlar Eskilstuna kommun upp varor och tjänster till ett värde av cirka en och en halv miljard kronor. Kommunen vill att fler lokala företag ska vara med och tävla om uppdragen så att mer pengar förhoppningsvis blir kvar i Eskilstuna.

Arne Jonsson (C) är ordförande i servicenämnden i Eskilstuna.

Arne Jonsson (C) är ordförande i servicenämnden i Eskilstuna.

Foto: Mikael Andersson

Eskilstuna2021-05-19 14:08

Idag är cirka 25 procent av de anbud som lämnas vid kommunens upphandlingar lokala. 

– Det är en siffra som vi vill ha upp. Det är bra för alla parter, säger Niklas Edmark, näringslivsdirektör i Eskilstuna. 

Han medverkade vid den digitala näringslivsdialogen med politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter som ägde rum den 23 april. Temat var företagstjänster och service med fokus på upphandling och ökade affärsmöjligheter. I panelen satt bland andra Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Thomas Byström, regionchef Företagarna, Jenny Bergh, grundare Khraft AB och Hanna Karlsson, platschef Lernia Bemanning Södermanland. Moderator för den livesända dialogen var Ulrika Riseby. 

Arne Jonsson (C) är ordförande i servicenämnden som ansvarar för att tillhandahålla och utföra tjänster åt andra nämnder. 

– Det är exempelvis vård- och omsorgstjänster. Det är en stor grej. Där upphandlar vi för 300 miljoner kronor förutom det som vi driver i egen regi. 

För att öka andelen lokala anbud tycker han det är viktigt att upphandlingsdokumenten utformas så att de blir lätta att begripa. Han menar också att det är viktigt att kommunicera med näringslivet om vilka upphandlingar som är på gång. Han hävdar även att man ibland kan dela upp en vara eller tjänst i mindre poster. 

Upphandlingschefen Anna Kahlbom sa att hon samverkar mer och mer med Henrik Sjölund på Kfast och Mikael Roth på ESEM när det gäller upphandlingsfrågor. Om man lägger ihop värdet på upphandlingarna som görs av den kommunala förvaltningen och de kommunala bolagen ESEM och Kfast blir det totalt 3,7 miljarder kronor per år. 

Anna Kahlbom berättade om Lagen om offentlig upphandling, LOU, som kommunen måste följa. LOU ställer till exempel speciella krav på hur en upphandling ska annonseras. Kommunen måste i annonsen specificera alla krav och avtalsvillkor och berätta exakt hur utvärderingen av anbuden kommer att gå till. Enligt LOU måste kommunen följa principer om transparens och likabehandling samt ställa proportionerliga krav.  

– Man får inte gynna lokala företag eftersom då kommer alla i EU gynna sina lokala företag.

undefined
Upphandlingschefen Anna Kahlbom deltog i den digitala näringslivsdialogen.

Hon konstaterar att den offentliga sektorn ändå behöver lokala företag som leverantörer. 

– Offentlig sektor är betydligt mer beroende av lokala näringslivet än vad lokala näringslivet är beroende av offentlig sektor i upphandlings- och inköpsdelarna. Det beror så klart på att vi måste ha lokala leverantörerna i väldigt stor utsträckning i vissa delar. Till exempel kan vi inte köra iväg våra tunga maskiner och serva dem i Haparanda. 

Enligt Anna jobbar kommunen för att försöka öka andelen lokala anbud. 

– Vi ska såklart försöka jobba för att öka andelen lokala anbud. 

Det handlar bland annat om att förbättra informationen via kanaler som Företagswebben och Facebook. Kommunen kan även erbjuda anbudsutbildning i samband med upphandlingar. 

Hon tycker att det är viktigt att kommunen har en dialog med sina leverantörer under avtalstiden. 

– Det är då vi behöver ha dialogen och samarbetet och uppföljningen. Dels för att lära oss inför nästa upphandling, men också framförallt för att säkerställa att samarbetet blir så bra som möjligt 

Näringslivsdialogen den 23 april var den tredje som Eskilstuna kommun har bjudit in till. Syftet med dialogerna är att stärka näringslivsklimatet. Alla dialogerna går att titta på i efterhand på kommunens hemsida. Nästa näringslivsdialog äger rum den 24 september. Temat är då samhällsutveckling med fokus på bygg och fastigheter. 

Servicenämnden

Servicenämnden är en utförar- och produktionsnämnd som ansvarar för att tillhandahålla och utföra tjänster åt andra nämnder. Servicenämndens verksamhet finansieras genom ersättning från beställarnämnderna. Servicenämnden ska bistå andra nämnder vid upphandlingar samt initiera, genomföra och samordna upphandlingar för flera upphandlande myndigheter. Servicenämndens ordförande är Arne Jonsson (C). 

Källa: Eskilstuna kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!