På den aktuella fastigheten (Ljusbågen 6) på Skjulstagatan i Vilsta industriområde har det bedrivits ytbehandling sedan 1971. När den kraftiga branden bröt ut i fabriksbyggnaden i december 2012 hade det företag som senast hade verksamhet där, GLE Ytbehandling, redan gått i konkurs. I samband med branden läckte en stor mängd kemikalier ut och spreds till mark och grundvatten.
Efter att de första akuta saneringsåtgärder gjorts följde en segdragen och infekterad juridisk tvist mellan fastighetsägaren Eskilstuna Ytbehandling och försäkringsbolaget If.
– Vi har betalat ut miljontals kronor till det här företaget för att saneringen ska ske. Det finns en gräns för hur mycket pengar som kan betalas ut via försäkringen, sa en företrädare för If till tidningen 2014.
Eskilstuna Ytbehandling hade då försatts i konkurs, något som företaget ansåg vara försäkringsbolagets fel.
Konkursen avslutades utan att fastigheten såldes och har sedan dess varit herrelös (abandonerad).
Under åren som gått har vissa undersökningar gjorts som visar att det finns föroreningar i marken som överskrider Naturvårdsverkets riktlinjer, främst i form av nickel och zink. Vidare har föroreningar påträffats i grundvattnet.
Det enda sättet att bli av med föroreningarna är att schakta bort jordmassorna. De kalkyler som tagits fram visar att saneringskostnaderna skulle uppgå till elva miljoner kronor. Samtidigt bedöms fastigheten, om den inte vore förorenad, bara vara värd tre miljoner kronor.
Ett sätt att finansiera saneringen är att ansöka om bidrag från staten. Men då krävs att fastigheten har en ägare.
För att komma tillrätta med problemen ansökte Eskilstuna kommun i maj 2019 därför om tillstånd hos regeringen för att expropriera fastigheten. Enligt kommunen ligger förfarandet i linje med Naturvårdsverkets rekommendationer om att expropriering kan vara en framkomlig väg för kommuner att skaffa sig rådighet över förorenade abandonerade fastigheter utan att bli ansvarig som fastighetsägare.
I förlängningen ser kommunen en möjlighet att fastigheten kan återställas och säljas.
Ärendet har sedan ansökan gjordes överlämnats av regeringen till Länsstyrelsen som nyligen beslutat att lämna det tillstånd som krävs. Men innan ett övertagande av fastigheten kan ske måste ärendet först prövas av mark- och miljödomstolen.