Tidningen har tidigare skrivit om två anställda på en grundskola i Eskilstuna som riskerar arbetsrättsliga påföljder efter att ha skickat ut ett brev till vårdnadshavare där de beskrivit ohållbara arbetsförhållanden i klassen.
I utredningen i ärendet, som blev offentlig på onsdagen, framgår det att arbetsgivaren Eskilstuna kommun ser allvarligt på hur klassläraren och hennes kollega lämnat uppgifter om en enskild elevs personliga förhållanden i brevet – något som man menar kan ha brutit mot personalens tystnadsplikt.
"Arbetsgivarens ställningstagande är att det som informerats till utomstående vårdnadshavare inte har varit acceptabelt", står det i utredningen.
Brevet skickades ut till samtliga vårdnadshavare i klassen – förutom till den utpekade elevens vårdnadshavare. Detta i sin tur gör att det blivit tydligt för mottagarna vilken elev det rörde sig om, menar HR-avdelningen:
"Att som medarbetare peka ut en enskild elev som ett problem, och förmedla detta till utomstående personer, är uppenbart kränkande."
Kommunen har nu varslat de båda anställda om en varning, något som deras fackförbund ska få tycka till om innan något formellt beslut kan tas. Dessutom vill kommunen omplacera dem.
– Det är en pågående process och finns inget beslut fattat gällande det ännu, säger Moa Skoglöf, HR-chef på barn- och utbildningsförvaltningen.
De anställda har varit i tjänst under utredningstiden, men stängdes på måndagen av från sin nuvarande arbetsplats.
Under utredningsarbetet har det framkommit att de båda upplevt ett tryck från vissa vårdnadshavare om att skicka ut brevet och hur det utformats, något arbetsgivaren beskriver som "extra försvårande" i sammanhanget.
Såväl de anställda som vårdnadshavare har påpekat att rektorn varit otillgänglig och att brevet varit ett sista försök att få skolledningen att lyssna. Detta kan ha bidragit till det inträffade, skriver HR-avdelningen i utredningen. Men samtidigt görs det klart att den ansträngda arbetsmiljön inte ses som en godtagbar anledning till hur brevet formulerades:
"I stället för att arbeta tillsammans internt för att lösa frågor, krokar man arm med vårdnadshavare 'tillsammans mot skolledningen.' /.../ Arbetsgivaren bedömer att detta agerande är så klandervärt att det inte kan accepteras eller ursäktas av omständigheterna", står det i utredningen.
HR-chefen Moa Skoglöf vill vara tydlig med att den här utredningen enbart tittat på hur de två anställda agerat i förhållande till den enskilda eleven, inte på de arbetsmiljöproblem som uppdagats på skolan. Dessa frågor hanteras på andra håll inom kommunen, enligt Moa Skoglöf.
– Det pågår ett arbete på skolan tillsammans med medarbetare och lokala fackliga, och där är det viktigt att man känner att man kan prata om sin arbetssituation. Vi kommer så klart behöva arbeta mer med frågan, säger hon.
En av de anställda som tidningen varit i kontakt med är nedslagen över beskedet från HR-avdelningen men säger sig ha bra stöd från såväl vårdnadshavare som fackliga företrädare.
– Jag hade inte väntat mig dubbla straff, att både få en varning och sedan förflyttas till en annan skola. Beslutet kommer att överklagas.
De anställda är fortsatt avstängda från nuvarande arbetsplats resten av terminen.
– Det känns jättejobbigt och jättetråkigt. Framför allt att inte få säga hej då till klassen.