Under måndagsförmiddagen gick Vårdförbundet ut med att den pågående vårdkonflikten kan växa. Från och med 20 maj klockan 16.00 kan 29 kommuner runtom i Sverige dras in i konflikten mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Det betyder att en övertids-, mertids- och nyanställningsblockad drabbar även kommunala verksamheter – som skolsköterskor och sjuksköterskor på särskilda boenden – och inte bara inom Region Sörmland, vilket är fallet i dag. Och Eskilstuna är en av de 29 kommunerna som riskerar att drabbas av den utökade blockaden.
– Vårt fullt rimliga krav är att vi vill ha hållbara heltider så att våra medlemmar orkar jobba heltid och ett helt yrkesliv. Vi har nu varit i konflikt med SKR och Sobona i snart två veckor och ser fortsatt inte att de vill möta oss. En konflikt är alltid en sista åtgärd, men vi vill ta ansvar för vårdens framtid. Min fråga till SKR är nu – hur vill ni rädda vården?, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.
Sedan blockaden trädde i kraft har inga förhandlingar skett eller nya bud lagts.
– Våra yrkesgrupper som jobbar i kommunal regi gör livsviktiga insatser som till exempel skolsköterskor eller sjuksköterskor på särskilda boenden. Coronakommissionen slutsatser visar sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Våra förhandlingar om bättre arbetstider och löner rör också dem och vi hoppas att SKR inser att vi menar allvar med att vi vill rädda vården, säger Ribeiro.
När Eskilstuna-Kuriren når Johan Lindström, förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen, berättar han att de har sjuksköterskor i samtliga verksamheter som också kommer att påverkas vid en eventuell blockad.
– Vi var i det här läget med Kommunal för bara några veckor sedan. Vi ser att det kommer vara ungefär samma risker nu som då, exempelvis att vi inte kommer kunna ersätta personal vid frånvaro, säger han.
Vidare berättar Lindström att huvudplanen vid den förra blockaden var att flytta runt personal till där de behövs mest, men eftersom sjuksköterskorna är en betydligt mindre yrkesgrupp i kommunen, behövs det en noggrannare analys och planering.
– Vi planerar så att vi kommer vara så pass förberedda vi kan och på så sätt minimera det ska få effekter för våra brukare, säger han.