I februari fattade en enigt kommunfullmäktige beslut om att Eskilstuna Energi och miljö, EEM, skulle investera i en egen biogasanläggning på Lilla Nyby. Satsningen skulle kosta 180 miljoner kronor varav 78,5 miljoner täcktes av statliga bidrag.
Investeringskalkylen som beslutet grundades på sades vara kvalitetssäkrad och utlovade ett årligt överskott på åtta miljoner kronor. I början av maj kunde tidningen berätta att kalkylen inte stämde och att projektet riskerade att bli 25 miljoner kronor dyrare än beräknat. Sedan dess har tjänstemän på energibolaget arbetat intensivt med att ta fram ett korrekt underlag. Detta har nu redovisats för bolagets styrelse som fattat beslut om en ändrad inriktning för projektet.
Planerna för en biogasanläggning sägs ligga fast men när den ska kunna vara i drift, och till vilken kostnad, är oklart. Den tidigare målsättningen att anläggningen skulle vara klar att tas i produktion i juni 2022 gäller inte längre.
– Vi backar tillbaka och gör ett omtag med en ny studie för att hitta en stabil och långsiktig lösning för att kunna producera biogas, säger Kjell Andersson, vd på EEM.
En viktig förutsättning för investeringen var det avtal EEM skrivit med Transdev om leverans av biogas till bolagets bussar i Eskilstuna under perioden 2020-2030.
Hur kommer ni att kunna uppfylla avtalet nu?
– Det är bara att gilla läget. Vi kommer att få köpa in biogas under en längre tid än vad vi tänkt oss.
Orsaken till att den ursprungliga kalkylen inte håller är att felaktiga beräkningar gjorts på mängden av det insamlade matavfall som är den främsta råvaran till biogasen.
Vad de nya förutsättningarna betyder politiskt återstår att se. Enligt Jari Puustinen är det inte omöjligt att investeringsbeslutet rivs upp.
– Jag vet inte riktigt formerna för detta men kalkylen som beslutet byggde på är borta och något måste ske politiskt. Hela affären är bedrövligt dåligt skött, en katastrof rent ut sagt.
Tror du att det kommer att byggas en biogasanläggning i kommunal regi?
– Det som har hänt visar tydligt att kommunen inte ska syssla med företagande. Jag hoppas att privata entreprenörer tar över stafettpinnen, säger Jari Puustinen.
Kjell Andersson säger att han och övriga inblandade har anledning till självkritik och att man nu ska granska hur det kunde bli fel och sedan dra lärdom av detta.