Eskilstuna-Kurirens granskning visar att Jan med hjälp av telefoner som ursprungligen tillhört kommunen skickat flera hundra sms och bilder med grovt sexuellt innehåll till en kvinna i Stockholm. En del av kontakterna med Stockholmskvinnan utfördes på arbetstid och från Jans arbetsplats. Är detta förenligt med en avgångspremie på drygt 400 000 kronor i avgångspremie?
Kommunens dåvarande personaldirektör och den personalchef på Jans förvaltning som undertecknade överenskommelsen vill inte svara på några frågor.
Olov Augrell, kommunens nuvarande förhandlingschef (som inte var anställd vid tillfället) har dock varit i kontakt med personerna.
– De minns inga detaljer om vad som låg bakom överenskommelsen. Men hade de haft den bild som du redovisat nu så hade de sannolikt agerat annorlunda.
Hur skulle du ha agerat om du haft den här informationen tillgänglig?
– Det är extremt allvarliga uppgifter som jag skulle analysera. Vad är brottsligt, olämpligt och vad är oförenligt med anställningsavtalet? En person som tar stora risker, gör han det i jobbet också? Hur förhåller han sig till dem han möter i verksamheten och till sin egen personal? Jag hade helt säkert tagit initiativ till att se över grunderna för anställningen och mycket tyder på att det kunnat leda till ett ganska tufft avslut, säger Olov Augrell.
Varför gör kommunen överenskommelser i stället för att avskeda?
– Bevisläget mot den anställde måste vara starkt och det är inte säkert att en arbetsrättslig process går i mål. Även om 400 000 kronor är mycket pengar så kan det ändå vara en billigare lösning för kommunen som arbetsgivare.
Samtliga telefoner som polisen tog i beslag hade införskaffats av Eskilstuna kommun. Får personal ta hem gamla telefoner som inte används längre?
– Jag vet inte exakt hur det är reglerat men jag förutsätter att gammal it-utrustning tas om hand och skrotas på ett säkert och miljöriktigt sätt.