Bränder och skjutningar – så agerar kommunen vid kriser

När det brinner, skjuts eller inträffar större trafikolyckor i Eskilstuna har SOS Alarm en direktlinje till Eskilstuna kommun. "Det är mycket folk som sätts igång om något händer", säger kommunens krisberedskapssamordnare Miryame Malmquist.

Miryame Malmquist är krisberedskapssamordnare på Eskilstuna kommun. Hon ser bland annat till att någon alltid svarar i telefon, dag som natt.

Miryame Malmquist är krisberedskapssamordnare på Eskilstuna kommun. Hon ser bland annat till att någon alltid svarar i telefon, dag som natt.

Foto: Hanna Oscarsson

Eskilstuna2023-11-08 17:10

Varje dag, dygnet runt, året om har Eskilstuna kommun en tjänsteman i beredskap. Uppdraget löper en vecka i taget och rullar mellan en rad kommunala chefer inom olika förvaltningar. Ett av kraven är att ha telefonen ständigt påslagen och tillgänglig.

– Det är viktigt att tibben, alltså tjänsteman i beredskap, har god geografisk kunskap om Eskilstuna, god kunskap om Eskilstuna kommuns organisation och bra koll på våra lokaler, säger Miryame Malmquist, kommunens krisberedskapssamordnare och samordnare för Eskilstuna kommuns tjänstemän i beredskap (Tib).

undefined
Eskilstuna kommuns krisberedskapssamordnare Miryame Malmquist organiserar "tibbarna", det vill säga kommunens tjänstemän i beredskap.

När SOS Alarm får in rapporter om exempelvis skjutningar, olyckor, större bränder eller översvämningar i Eskilstuna kontaktar SOS-operatören den egna krisberedskapen som i sin tur ringer till Eskilstuna kommunens tjänsteman i beredskap.

– Vi får information om ärenden som larmas in via 112. Det vi först vill veta är vad som hänt, när det hänt och var det hänt. Vi behöver också veta vilka som drabbats och om det är barn inblandade. Räddningstjänst, polis och ambulans gör sin del. Vi tar hand om det som eventuellt behöver göras runt omkring, säger Miryame Malmquist.

Även flera förvaltningar i Eskilstuna kommun, som vård- och omsorgsförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och kultur- och fritidsförvaltningen, har chefer med dygnet-runt-jour dit tjänsteman i beredskap kan vända sig för att till exempel få hjälp med att öppna lokaler. K-fast och Energi- och miljö har egna beredskapsorganisationer.

I fallet med den kraftiga branden i flerfamiljshuset i korsningen mellan Eskilsgatan och Malmgatan på Söder natten till onsdag fick de boende som evakuerats snabbt tillfälligt tak över huvudet på äldreboendet Strigeln strax intill.

undefined
Flera trappuppgångar fick evakueras i samband med en brand i ett flerfamiljshus på Söder i Eskilstuna natten till onsdag.

Vilka lokaler som öppnas upp för människor som berörs vid exempelvis större olyckor eller bränder är olika från fall till fall.

– Det kan vara arenor, gympasalar eller äldreboenden. Tjänsteman i beredskap vet vilken lokal som finns närmast.

Just nu arbetar kommunens krisberedskap med att ta fram fasta så kallade trygghetsplatser runt om i Eskilstuna.

– Det ska vara en punkt där man kan få information eller exempelvis värma sig om elen försvinner. Det kan jämföras med skyddsrum, de ska finnas utmärkta på en karta och du besöker den punkt som är närmast där du befinner dig för stunden, säger Miryame Malmquist.

Vid branden på Söder aktiverades också kommunens grupp för psykiskt och socialt omhändertagande, den så kallade Posom-gruppen, för att ge stöd åt drabbade.

– Det är tjänsteman i beredskap som aktiverar Posom, ofta i samråd med räddningstjänst eller polis, säger Miryame Malmquist.

undefined
Vid skjutningar i Eskilstuna berörs, förutom de inblandade, även ofta barn och personal vid förskolor och skolor vilket behöver hanteras av kommunens krisberedskap.

På senare tid har Posom-gruppen aktiverats vid flera skjutningar i Eskilstuna. Även vid skjutningar är kommunens insatser olika från fall till fall.

– När någon skjuter på någon annan är det inte bara de inblandade och deras familjer som drabbas. Händer det till exempelvis vid en förskola eller skola drar en stor apparat igång bakom kulisserna eftersom många, många människor berörs, barn, anställda och föräldrar. Ganska många gånger har även hemtjänstpersonal varit i närheten vid skottlossningar. Det kräver enorma resurser från kommunen och mycket skattepengar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!