Sedan avslöjandet i början av september har man inom kommunen övervägt hur man ska gå vidare. Den man vid stadsbyggnadsförvaltningens gatuavdelning som på arbetstid utfört privata arbetet på arbetstid, hans fackliga företrädare, stadsjuristen och förvaltningsledningen har varit inkopplade. Nu har förvaltningens högste chef Dag Johansson satt ner foten.
— Vi går inte vidare med några arbetsrättsliga åtgärder mot arbetsbetagaren. Det innebär att han är välkommen att återgå i arbete, säger han.
Mannen, som är tjänstledig på egen begäran fram till årsskiftet, får heller ingen varning.
— Han har handlat på ett sätt som varit kutym. Det har varit accepterat och inget han själv tagit initiativ till. Arbetsrättsligt ligger därför inte ansvaret på honom, bedömer vi.
Dag Johansson säger sig vara övertygad om att den anställde har arbetat på uppdrag av sin närmaste chef, en efter avslöjandet omplacerad enhetschef.
Både den anställde och chefen har polisanmälts. Att den anställde nu går fri betyder inte att han kan andas ut. Ett nytt ställningstagande ska göras om polisens utredning resulterar i åtal (brottsrubriceringen är stöld) och fällande dom.
Den arbetsrättsliga utredningen kring enhetschefens roll fortsätter.
— Vad det kan resultera i vill jag inte spekulera i, men han har haft ett arbetsledande ansvar.
Dag Johansson har tidigare sagt: "Jag vill betona att det här väldigt, väldigt allvarligt". Han har även talat om "krafttag" mot det arbetssätt och den kultur som ska ha funnits inom gatuavdelningen.
Anser du att beslutet om fortsatt anställning signalerar krafttag?
— Jag anser att det gör det. Krafttag innebär att man koncentrerar sig på det som varit allvarligt fel. Beteendet har varit fel men är man anställd i en organisation där det anses vara okej så måste utmäta ansvar där det behövs. Vi har tagit ett konkret steg genom att omplacera enhetschefen. Vi tittar uppifrån och ner, inte tvärtom.
Den interna utredningen har hittills inte visat att "extraknäcken" skulle omfatta fler händelser och personer än de som nu är aktuella. En mer utförlig revisionsrapport ska presenteras 2014.