Som anhörig till en vuxen Eskilstunabo med exempelvis långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning finns i dag stöd att få via Anhörigcentrum. Men någon stöttning för föräldrar eller andra vårdnadshavare till barn under 18 år med LSS-tillhörighet; med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning, har inte funnits. Förrän nu.
Från årsskiftet skapar kommunens vård- och omsorgsförvaltning en helt ny tjänst som koordinatorstöd, med uppgift att hjälpa till när vardagen blir tuff. Beslutsunderlaget har arbetats fram under året, i samarbete med en rad intresseorganisationer och med kommuner som redan infört stödet.
– Det här är verkligen efterlängtat och viktigt, bland de viktigaste besluten vi tagit utifrån ett anhörigperspektiv. Den här typen av stöd har saknats inom vård- och omsorgsnämndens ansvarsområde, säger nämndordföranden Majo Brostedt.
Hon konstaterar att det här blir startskottet för ett mer modernt sätt för kommunen att proaktivt och förebyggande stötta föräldrar och vårdnadshavare till barn med funktionsnedsättning. Förhoppningsvis innan de far illa av stress och sömnbrist, hamnar i kris och innan familjen kanske till och med splittras av separation.
– Indirekt har vi ju avlastningsstöd i form av korttidsboende och annan service för de barn som redan har ett biståndsbeslut om stöd via LSS. Den nya funktionen vänder sig till vårdnadshavare till barn med LSS-tillhörighet utifrån Socialtjänstlagen. De här föräldrarna tvingas inte sällan gå en tuff kamp i vardagen för rätt stöd och insatser av samhället, med alla utmaningar och påfrestningar det kan innebära.
Kanske behövs en extra vuxen att sitta med, lyssna och anteckna på ett möte, kanske efterfrågas hjälp med planering, samordning och prioritering i andra kontakter med myndigheter och instanser. Koordinatorn ska ses som spindeln i nätet runt barnet och vårdnadshavaren, förklarar Majo Brostedt.
– Vi vill hjälpa dem att kunna vara föräldrar – eller vårdnadshavare – på bästa sätt. Anledningen till att vi hellre säger vårdnadshavare är ju att mor- och farföräldrar eller annan anhörig också kan vara det.
Hur många familjer det kan röra sig om som får och vill ta del av det här nya stödet är än så länge svårt att veta. Därför börjar vård- och omsorgsnämnden med att inrätta en koordinatortjänst, som sedan kan bli fler om behov finns. Utvärdering kommer att ske kontinuerligt.
Först gäller det att nå ut med information om det nya stödet till berörda, som sedan alltså inte behöver ansöka och invänta biståndsbeslut. Stödet är dessutom gratis.
– Min framtidsvision är sen att vi från kommunens alla olika förvaltningar tillsammans med Region Sörmland ska kunna erbjuda ett samlat anhörigstöd, och hjälpa barn och anhöriga på bästa sätt.
Kommunens årskostnad för det nya koordinatorstödet beräknas bli runt en miljon kronor.
LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka stöd och service de får. Gäller för personer med: Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder, och med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder.