Det 300 hektar stora område som berörs ligger norr om E20, mellan Folkesta och Gröndal. Marken köptes av kommunen redan 1972 och består till en tredjedel av jordbruksmark.
Tidningen har tidigare skrivit om kommunens planer att omvandla marken till ett nytt storskaligt verksamhetsområde för nya företagsetableringar inom lager-logistikbranschen men här ska även andra industrier kunna växa upp.
Bakgrunden är att Eskilstuna logistikpark snart är fullt utbyggd och genom att skapa förutsättningar för fler företag att etablera sig beräknas upp till 7 000 nya jobb kunna skapas.
En annan faktor till att Gunnarskäl pekas ut som lämplig exploateringsmark är närheten till järnvägen.
– Det är ett väldigt bra läge då det är det enda stället i Eskilstuna kommun där Svealandsbanan och Sala-Oxelösundsbanan går ihop, säger Petter Skarin, trafikplanerare på kommunen och tillförordnad projektledare för den fördjupade översiktsplan över Gunnarskäl som snart ska gå ut på samråd.
I tidigare skeden av planprocessen har området pekats ut som en lämplig plats att placera en ny godsbangård på. I planförslaget som nu presenteras är det framför allt behovet av en ny kombiterminal som lyfts fram.
– Kapaciteten vid den befintliga kombiterminalen i Folkesta bedöms vara full inom kort. I planen har en stor del av området vid Gunnarskäl pekats ut för att användas för en ny kombiterminal.
Att det handlar om en storskalig exploatering är ingen överdrift enligt Skarin.
– Nej, det är en träffande beskrivning. Det blir ju så med de stora byggnader som krävs inom exempelvis lager och logistik.
Vid sidan av de markområden som pekas ut som lämpliga för placering av kombiterminal, näringslivsverksamhet och vägar har vissa grönytor reserverats.
– Vissa områden som bedöms ha höga naturvärden och som utgör viktiga ekosystemtjänster sparas.
Exploateringsplanerna vid Gunnarskäl har mötts av protester och oro, bland annat från de som är aktiva inom ridsporten och har sina hästar vid stallet i området. Vidare har kritik riktats mot att jordbruksmark försvinner.
Att ta så stora arealer av bördig jordbruksmark i anspråk är känsligt av flera skäl och kan bli en knäckfråga för kommunen då avgörandet ligger hos länsstyrelsen.
– Det är en väldigt viktig fråga att hantera och jag törs inte sia om utgången, säger Petter Skarin.
För den hästverksamheten vid Gunnarskäl säteri som riskerar försvinna är läget i princip detsamma i dag som när tidningen skrev om saken för ett år sedan.
– Vi fortsätter hyra stallplatser av arrendatorn men har bildat ett stallkollektiv för skötseln av hästarna. Vi har inte hört ett ljud från kommunen men vi stannar kvar här så länge vi får och kan. Vi är helt inställda på att det inte kommer fattas några definitiva beslut förrän domstolarna sagt sitt när det gäller omvandling av jordbruksmarken, säger Christer Magnusson, aktiv i stallkollektivet.
På tisdag ska kommunstyrelsen fatta beslut om att den fördjupade översiktsplanen ska ut på samråd. Förutsatt att så sker startar samrådet den 6 december och pågår till den 8 mars 2024. Den skickas ut till en rad myndigheter, grannkommuner och sakägare och finns även tillgänglig för allmänheten.
Under samrådstiden kommer även ett öppet hus-möte arrangeras.