– Det är ett väldigt komplicerat ärende, säger Rickard Ålund, bygglovschef vid Eskilstuna kommun.
Vi träffar honom tillsammans med bygglovshandläggaren Benny Larsson och Peter Jensen-Urstad, som arbetar som miljöinspektör, inne på Eskilstuna kommuns bygglovsavdelning. Här är man medveten om att föreningen "Nej till vindkraft på Kafjärden" bildats och om kritiken. Samtidigt menar man att det cirkulerar många felaktiga uppgifter.
Den första bygglovsansökan för vindkraftparken på Kafjärden lämnades in 2007 och gällde sex vindkraftverk. Strax innan det bygglovet vann laga kraft lämnades nästa in. Denna gång för fem vindkraftverk, men ett av dessa ströks senare.
När fick ni klart för er att det handlade om en samlad vindkraftpark?
– År 2008 visste kommunen och länsstyrelsen att det var fråga om en vindkraftspark, säger Benny Larsson.
Av de tio ursprungliga vindkraftverken är det nu nio som kommer att byggas. För byggas kommer de, att vindkraftparken skulle vara olaglig och borde stoppas håller kommunen inte med om.
– Byggloven gäller och vi har inte för avsikt att stoppa bygget, säger Benny Larsson.
En del av kritiken ligger i att byggloven ändrats, både vad det gäller höjd, antal verk och hur verken ska placeras. Ett faktum som delvis bekräftas av de handlingar som finns att se på bygglovsavdelningen.
– Just höjden på verken är något som varit uppe för diskussion. Men att höjden på vindkraftverken ändrats stämmer inte. Att det syns olika höjdangivelser i byggloven beror på att man i vissa fall menar höjden upp till själva rotorn och i andra fall hela totalhöjden på verket, med rotorbladens högsta punkt inräknad, säger Benny Larsson.
Verkens placering har justerats sedan de ursprungliga byggloven, men där har man från kommunens sida bedömt att ändringarna är så små att det inte krävts någon ny ansökan.
Nu har nästan tio år förflutit sedan det första bygglovet lämnades in. Bygget av vindkraftverken har försenats på grund av arkeologiska utgrävningar och finansiering. Därför förlängdes byggloven 2012.
– Det är inte ovanligt att det blir så. Nu gäller byggloven fram till 2017, säger Benny Larsson.
Hemsidan där vindkraftsparken presenterades ligger nere sedan flera år och vilket företag som ska driva parken har ändrats två gånger. Först i höstas blev relativt nyinflyttade i närheten av vindkraftsparken varse vad som var på gång. Det var då de första stora byggnationerna kom igång.
– Ja, det är olyckligt att det blivit så. Men samtidigt så har man själv ett visst ansvar att kolla upp vilka planer som finns för ett område innan man flyttar dit eller bygger nytt. Det gör man enkelt genom att kontakta oss, säger Rickard Ålund.
Så här i efterhand, känner ni att ni hade kunnat göra något annorlunda?
– Kommunen borde kanske ha tryckt mer på företaget att gå ut med mer information under den här tiden så att oklarheter och oron inte hade behöva uppstått för närboende, säger Rickard Ålund.
Om jag hade kommit in här i dag och sökt bygglov för nio stycken 151 meter höga vindkraftverk, hur hade ni hanterat det då?
– Då hade vi inte hanterat det alls. I dag är det inte en bygglovpliktig åtgärd då lagstiftningen är ändrad. Ansökan ska numera lämnas in till länsstyrelsen i Uppsala, säger Benny Larsson.
– Vindkraftsparken på Kafjärden skulle inte uppfylla kraven i dag när det gäller utredning om påverkan på exempelvis fåglar och fladdermöss. De kommer behöva göra kompletterande utredningar nu under tiden, säger Peter Jensen-Urstad.
När sedan anläggningen står klar ska den besiktigas och godkännas så att den uppfyller kraven som gäller kring bland annat miljö och buller.