Kommunen vässar verktygen i kampen om Hugelstaskogen

Swerocks planer på en bergtäkt i Hugelstaskogen får inte påbörjas under de närmaste tre åren, oavsett vad mark- och miljödomstolen beslutar kring bolagets ansökan. Det blir konsekvensen av det beslut som kommunfullmäktige i Eskilstuna väntas fatta på torsdagen.

Med stöd av miljöbalken kommer kommunfullmäktige under torsdagen att fatta beslut som innebär att Hugelstaskogen tillfälligt fredas för alla typer av åtgärder. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson(S) på infällda bilden.

Med stöd av miljöbalken kommer kommunfullmäktige under torsdagen att fatta beslut som innebär att Hugelstaskogen tillfälligt fredas för alla typer av åtgärder. Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson(S) på infällda bilden.

Foto: Peter Larsson/Joakim Serrander

Eskilstuna2022-03-03 06:47

Fullmäktigemötet på torsdag föregås av ett kommunstyrelsemöte på morgonen för ett brådskande extraärende. Det handlar om ett interimistiskt (tillfälligt, red:s anm) förbud att vidta åtgärder utan tillstånd inom fastigheten Kafjärdsskogen 1:2. Det vill säga det skogsområde i Hugelsta som Sveaskog äger och där Swerock har ansökt om att få etablera en bergtäkt.

undefined
Så här såg det ut när mark- och miljödomstolen hade syn i Hugelstaskogen under rättegången.

Bolagets ansökan ska inom kort avgöras av mark- och miljödomstolen. Eskilstuna kommun har motsatt sig planerna som man menar står i direkt konflikt med kommunens framtida utveckling och behov av mark.

Beslutet som fattas med stöd av miljöbalken innebär bland annat att det blir förbjudet att avverka och gallra skog eller utföra någon annan åtgärd som kan skada levande eller döda träd och buskar. Det kommer heller inte att vara tillåtet att schakta, gräva, spränga eller markbereda, inte heller att uppföra något stängsel eller att anlägga stigar och leder.

Förbudet ska gälla från och med den 3 mars tills vidare, dock längst till och med den 2 mars 2025.

undefined
Skogsbiologen Sebastian Kirppu bedömer Sveaskogs framfart i området som ett artskyddsbrott. Tillsammans med nätverksgruppen Bevara Hugelstaskogen har han bland de fällda träden räknat till 448 fridlysta och rödlistade knärötter.

Under den tiden ska kommunen "skyndsamt" utreda om området har såpass höga naturvärden att det kan skyddas genom bildandet av ett naturreservat.

– Den möjlighet som kommunen nu tar till ska användas med stor varsamhet eftersom den utgör ett ingrepp i äganderätten. Men vi har vridit och vänt på frågan och kommit fram till att det är ett fullt legitimt sätt för oss. Det ger oss tid och andrum att se över förutsättningarna och få en professionell bedömning av områdets skydds- och bevarandevärden. Och de är höga efter vad vi förstått, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Tror du att detta kommer leda till att skogen bevaras, att det inte blir någon bergtäkt?

– Huruvida det räcker är svårt att svara på. Men i och med detta har vi använt hela vår verktygslåda och vi gör det med substans och på ett professionellt sätt.

Sveaskog kan komma att kräva ersättning för den minskning av fastighetens marknadsvärde som intrånget medför. Men att beslutet skulle innebära några ekonomiska risker som i slutändan drabbar skattebetalarna tror inte Jimmy Jansson.

– Nej, några sådana risker ser vi inte. Och när det gäller Sveaskog så har vi en god dialog med dem.

Beslutet går att överklaga till Länsstyrelsen.

Karta: Hugelsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!