– Vi är medvetna om problemen och det ser ut så här på flera håll i länet, och i landet. Det är inget isolerat till Eskilstuna.
Det säger Elin Johansson som är kommunpolis i Eskilstuna. Från polisens håll arbetar man aktivt med frågan.
– Vi har riktade insatser mot problemet och försöker implementera det i det vardagliga brottsförebyggande arbetet. Bland annat att vi och bilinspektörer informerar om vad det är som gäller. Sedan har vi även en dialog med ungdomarna som ofta uttrycker att de saknar ett ställe att vara på, säger Elin Johansson och fortsätter:
– Det viktigaste är dialogen med ungdomarna. Vi förstår att de vill ha ett ställe att vara på men det är ingenting vi på polisen kan ordna. Men vi har framfört deras önskemål till kommunen.
När det gäller rapportering så har polisen en lagstiftning att jobba efter när det kommer till a-traktorer som buskör och spelar hög musik berättar Elin Johansson.
– Vi har något som heter onödigt störande körning, när de gasar och sladdar. Vi har förargelseväckande beteende, när de spelar hög musik. Det kan även handla om nedskräpning, om skadegörelse men även olovlig körning och olika typer av fordonsbrister. Men vi försöker lägga vikt på det brottsförebyggande.
I samband med att det började bli problematiskt vid en av parkeringarna på Tuna park upprättades en så kallas DAP, en dokumentation av problembild.
– När vi upprättade den här DAP:en var Tuna park med, boende i området var med, ungdomarna var med. Vi försöker kartlägga helt enkelt. Jag har även haft en dialog med rektorn på Skogstorpsskolan och även skolan jobbar mot det här, säger Elin Johansson och fortsätter:
– Vi har också en god samverkan med Eskilstuna kommun i den här frågan och har gemensamt från kommunen och Polismyndigheten skickat ut brev till vårdnadshavare genom plattformen V-klass som används i skolorna. Vi försöker vända oss till vårdnadshavare och trycka på det här med föräldraansvar, som är en stor del i arbetet. Vi måste hjälpas åt tillsammans.
För det är där hon ser att lösningen ligger.
– Jag tror att lösningen, den ligger inte på en enskild myndighet, organisation eller kommun. Utan att det här är någonting vi måste göra i samverkan. Det handlar om att vi alla måste hjälpas åt, och återigen trycka på föräldraansvaret. Att man pratar med sin ungdom om vad det är som gäller. Det handlar dels om trafiksäkerhet men det handlar också om att de begår en hel del brott.
– Det viktigaste vi måste fokusera på är ju det brottsförebyggande och samverkan kring det här. Det handlar inte om att vi vill bötfälla ungdomarna, vi vill att ungdomarna ska ha en meningsfull fritid, vi vill att ungdomarna ska kunna köra runt i sina a-traktorer på ett trafiksäkert sätt utan att störa.
Hon ser även gärna att regelverket kring a-traktorer ses över. Det är nämligen skrivet för en helt annan tid.
– När det skrevs var det anpassat för att ungdomar skulle kunna hjälpa till i lantbruket, att a-traktorn skulle vara ett dragfordon. Men i dag är det snarare ett transportmedel för ungdomar och här krockar det ju lite. Så det är viktigt att politiker tittar över regelverket, det gäller ju trafiksäkerhet.