Lokförare stationerade i Eskilstuna kan tas ut i strejk

Parterna kan inte komma överens om bland annat schemaläggning. Det leder nu till att lokförare i Eskilstuna kan gå ut i strejk.

Lokförare på MTR Mälartåg i Eskilstuna kan tas ut i strejk den 15 maj klockan 15.00 om inte parterna kommit överens innan dess.

Lokförare på MTR Mälartåg i Eskilstuna kan tas ut i strejk den 15 maj klockan 15.00 om inte parterna kommit överens innan dess.

Foto: Lisa Hölne

Eskilstuna2023-05-03 18:55

Efter att förhandlingarna mellan fackförbundet Seko, Service- och kommunikationsfacket och arbetsgivarparten Almega tågföretagen strandat varslar nu Seko om strejk för cirka 1 200 medlemmar inom spårtrafikområdet.

Om inte parterna kommer överens om ett nytt kollektivavtal startar strejken den 11 maj i ett första steg. I det andra steget, som träder i kraft den 15 maj om parterna är fortsatt oense, berörs MTR Mälartågs lokförare stationerade i Eskilstuna och Stockholm av strejkvarslet.

Att en eventuell strejk kommer påverka tågtrafiken till och från Eskilstuna kan man nog utgå ifrån men hur stor omfattningen blir är oklart.

– Vi hoppas så klart att konflikten ska vara löst så snart som möjligt samtidigt som strejkrätten måste respekteras. Vår operatör MTR håller på att titta på hur trafiken ska fungera, men några svar har vi inte än, säger Niklas Björling, digital kommunikatör vid bolaget Mälardalstrafik som ansvarar för Mälartåg.

– Vi vet ännu inte exakt hur en utbruten konflikt kommer att slå, men vi gör vad vi kan för att minska effekten av varslet. Vår förhoppning är att parterna med medlarnas hjälp når ett avtal med villkor som fungerar för alla inblandade, säger Erik Söderberg, presschef på MTR.

undefined
"En eventuell strejk kommer såklart att få påverkan på trafiken", säger Erik Söderberg, presschef på MTR.

Stridigheterna rör bland annat schemaläggning och arbetstidsförkortning. Enligt Seko ändras ofta scheman med kort varsel vilket gör att anställda får svårt att planera sitt privatliv.

– Utvecklingen i spårtrafikbranschen går åt helt fel håll. En alldeles färsk undersökning bland våra medlemmar visar att hela två tredjedelar har svårt att förena arbetet med fritid och familj. Detta är oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i ett uttalande.

undefined
Gabriella Lavecchia, Sekos förbundsordförande

Almega tågföretagen meddelar att de beklagar strejkvarslet: 

"Självklart är det bäst om ett arbetsschema kan ligga fast och inte ändras. Men tyvärr ser inte verkligheten ut på det sättet", skriver Tågföretagen i en kommentar.

undefined
Anna Bergström är ordförande för Seko MTR Mälartåg som organiserar tågpersonal i bland annat Eskilstuna.

Anna Bergström, lokförare och ordförande för Seko MTR Mälartåg, hänvisar till Seko centralt vad gäller själva strejkvarslet, men kan bekräfta att schemafrågan är brännande bland kollegorna.

– Scheman görs om sent och utan förvarning. Nyss upptäckte jag till exempel av en slump att jag plötsligt skulle börja min tur vid klockan fyra på morgonen i stället för klockan sju som jag var inställd på. Jag tror att de flesta är okej med att lagda scheman kan behöva ändras, men man måste få veta om det innan, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!